China zet volop in op ruimterace

China heeft voor het eerst in drie jaar taikonauten de ruimte ingestuurd. De Chinezen willen tegen 2022 een eigen ruimtestation hebben.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

China, sinds 2003 het derde land na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie dat aan bemande ruimtevaart doet, neemt de race for space ernstig. In de voorbereiding op een eigen ruimtestation zijn gisteren twee ruimtevaarders het heelal ingestuurd met de ruimtecapsule Shenzhou-11.

Het is de bedoeling binnen de 48 uur op een hoogte van 393 km met het experimentele ruimtestation Tiangong-2 te koppelen, waarna taikonauten Jing Hiapeng en Chen Dong zowat een maand in het nieuwe ruimtestation zullen blijven. De terugkeer zou rond 14 november gebeuren.

Ruimtestation

De experimenten en koppelingsmanoeuvres die de zesde en tot nu toe langste bemande Chinese missie zal uitvoeren, zijn belangrijke voorbereidingen voor de bouw van een echt Chinees ruimtestation. Het vorige maand gelanceerde tijdelijke ruimtestation Tiangong-2 geldt op zichzelf als een test in de aanloop naar de bouw van dat veel groter, permanent ruimtestation.

Het uiteindelijk echte Chinese ruimtestation zal uit drie kerndelen bestaan en zestig ton wegen. Een eerste deel moet in 2018 de ruimte in gaan. De verdere uitbouw vergt twee jaar, de ingebruikname is voor 2022 gepland. Indien de uitbating van het Internationaal Ruimtestation ISS zoals voorlopig voorzien in 2024 stopt en Rusland tegen dan weer niet opnieuw een eigen bemand complex in de ruimte heeft, zal China het enige land met een ruimtestation zijn.