Keizerlijke dag voor Filip en Mathilde in Japan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Japan zijn koning Filip en koningin Mathilde ontvangen door de Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko. Dat gebeurde zelfs twee keer. Vanmorgen kreeg het koningspaar een officiële ontvangst met een ceremonie op het Keizerlijk Paleis. Later waren Filip en Mathilde de gasten op het staatsbanket. Tussen beide keizerlijke bezoeken door, werkten de koning en koningin elk een eigen programma af, dat kadert in de viering van 150 jaar vriendschapsbanden tussen België en Japan. Na een vergadering bij de Japanse ondernemersorganisatie en een lunch met Japanse ceo's ging koning Filip langs op een symposium over life sciences, de gezondheid- en biotechnologiesector zeg maar. Die sector neemt een aanzienlijk deel van de export naar Japan voor zijn rekening. Aan het symposium in Tokio namen dertig Belgische wetenschappers en bedrijfsleiders deel, die ervaringen konden delen met zowat vierhonderd Japanse sectorgenoten.

Koningin Mathilde sprak dan weer op een conferentie over gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat onderwerp is zeer actueel in Japan. In vergelijking met veel andere landen gaan veel Japanse vrouwen niet werken. Nu ook de werkende bevolking afneemt, wil premier Shinzo Abe meer vrouwen aan het werk krijgen om de economie overeind te houden. Mevrouw Abe, die openlijk initiatieven steunt om

de plaats van vrouwen in de maatschappij te verbeten, sprak overigens ook op de conferentie.

De koning, koningin en de aanwezige ministers sloten de dag af op het staatsbanket, op uitnodiging van de keizer. In een toespraak wees koning Filip onder meer op de goede banden tussen het Belgische koningshuis en de Japanse keizerlijke familie. "Koning Boudewijn en koningin Fabiola waren uw tijdgenoten en vrienden. Doorheen de jaren bouwde u een hechte en oprecht warme band met hen op, die via ons blijft bestaan", zei de Belgische koning.

De 82-jarige Akihito is het Japanse staatshoofd sinds 1989, na het overlijden van keizer Hirohito. Akihito heeft gezondheidsproblemen en hij liet onlangs verstaan dat hij zou willen aftreden. De Japanse grondwet laat dat echter niet toe.

bron: Belga