Japanners blijven zich doodwerken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Eén Japans bedrijf op vijf legt zijn werknemers een arbeidsritme op dat dodelijke gevolgen kan hebben. Dat blijkt uit een nieuw overheidsrapport over het fenomeen 'karoshi', of dood door overwerken. Jaarlijks sterven honderden Japanners aan te hard en te lang werken. Ze bezwijken aan hartaanvallen, beroertes of zelfmoord. De Japanse overheid probeert het verschijnsel al jaren een halt toe te roepen.

Nieuwe cijfers tonen aan dat Japanners nog steeds veel meer overuren draaien dan in de rest van de wereld. Zo verklaarden 22,7 procent van de ondervraagde bedrijven dat sommige van hun werknemers maandelijks meer dan 80 overuren draaien - de drempel waarbij het risico op 'karoshi' als ernstig wordt beschouwd.

Nog uit de studie blijkt dat 21,3 procent van de Japanse werknemers gemiddeld 49 uren per week of meer werken. In de VS ligt dat cijfer op 16,4 procent, in Groot-Brittannië op 12,5 procent en in Frankrijk op 10,4 procent.

Ook zijn de Japanse werknemers veel meer onderhevig aan stress.

Het rapport is opnieuw aanleiding voor de overheid om Japanse bedrijven op te roepen de werkomstandigheden voor hun personeel te verbeteren.

bron: Belga