IMF-topvrouw Lagarde roept op tot actie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elk land kan iets doen om de economische groei te stimuleren en om te zorgen dat die groei beter wordt verdeeld. Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, donderdag bij de aanvang van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank. "Ik vraag om actie", stelde Lagarde. "Elk land kan iets bieden. Ik wil dat elke minister, elke centrale bankier hier vertrekt met de vraag: wat kan ik doen om de groei te stimuleren? Die is nu al te lang te laag en bereikt te weinig mensen".

Lagarde benadrukte dat alle vormen van beleid moeten worden ingezet en dat overheden niet alleen kunnen leunen op centrale banken. Daarbij wees ze expliciet naar Duitsland, Canada en Zuid-Korea als landen die de financiële ruimte hebben om hun investeringen op te voeren. Landen met een krappere begroting kunnen door met middelen te schuiven ook meer besteden aan onderwijs, onderzoek en infrastructuur, voegde ze eraan toe.

Het IMF vreest dat het uitblijven van sterkere en beter verdeelde economische groei tot steeds meer verzet tegen internationale handel en samenwerking zal leiden. Lagarde wees daarbij op de protectionistische neiging van veel politici in Europa en de VS en waarschuwde dat die de economie juist verder in de put dreigen te brengen.

"Handel is de motor van groei", aldus de Française. "Die moeten we niet beschadigen, dat zou economisch wanbeleid zijn. Maar we moeten wel zorgen voor een eerlijke verdeling binnen landen, ook voor mensen die achterop dreigen te raken. Dat geldt niet alleen bij de handel, maar ook bij de veranderingen in de industrie en dienstensectoren door nieuwe technologie."

bron: Belga