Digitalisering: "Ben je de eerste, dan creëer je een industrie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op een congres over welke vaardigheden werknemers en werkgevers nodig hebben om de trein van de digitalisering niet te missen, pleitte vicepremier en Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) voor een offensievere houding. "Ben je de eerste, dan creëer je een industrie", klonk het. Uit de laatste cijfers van iMinds blijkt dat 91 pct van alle Vlamingen thuis toegang heeft tot internet, 78 pct over een laptop beschikt en 58 pct een tablet. Die digitale evoluties vertalen zich ook in nieuwe eisen op de werkvloer, zowel voor werkgevers als voor werknemers. Om na te denken welke vaardigheden belangrijker worden op de jobmarkt en hoe werkgevers en werknemers daarop moeten inspelen, verzamelen tot en met zaterdag experts, bedrijven en belangengroepen uit heel Europa in Gent.

"België heeft potentieel om een van de voortrekkers te worden binnen Europa, maar enkel als we voluit inzetten op een uitgebreid digitaal kader", zegt vicepremier en Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, kijkend naar 2020. "'Digital Belgium' wil daarom de focus leggen op digitale vaardigheden voor iedereen om zo de bevolking kennis te laten maken met de juiste jobs."

Ons land staat momenteel op plaats vijf in een ranking van digitale voorlopers, De Croo wil België in de top drie loodsen. Maar er is nog werk aan de winkel, want 12 pct van de Belgen heeft nog nooit internet gebruikt, en die groep blijft vrij stabiel, zo was te horen.

De Croo ging ook in tegen mensen die denken dat ze de digitale transformatie moeten ondergaan. "We moeten dat zelf in handen nemen", klonk het. "We moeten offensiever zijn (...) Ben je de eerste, dan creëer je een industrie." En die zogenaamde "Vierde Industriële Revolutie" draait rond technologieën zoals 3D printen, artificiële intelligentie, drones en robotica. De Croo riep ook om om niet negatief tegenover technologie te staan, want de digitalisering creëert netto meer jobs dan ze vernietigt, klonk het.

De Telecentre Europa Annual Conference is ook de eerste I-Linc internationale conferentie. I-Linc is een digitale gemeenschap van experten en organisaties die inzetten op het boosten van werkgelegenheid via digitale vaardigheden.

bron: Belga