Belg is kind aan huis in fysieke bankkantoren

Belgen regelen hun bankzaken liefst in een fysiek kantoor. Slechts een kwart van de Belgische inwoners beheert zijn financiën volledig elektronisch. Dat is bitter weinig in vergelijking met onze Noorderburen, die duidelijk veel beter thuis zijn in de digitale bankwereld.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Een kwart van de Belgen regelt alle bankzaken via het internet. Dat lijkt misschien veel, maar die cijfers liggen nog een pak hoger bij onze Noorderburen, waar zes op de tien mensen zijn zaakjes volledig via het internet regelt.

Dat heeft ook gevolgen voor het aantal fysieke kantoren, die in Nederland een pak lager liggen. Volgens cijfers van Febelfin zijn er in Nederland slechts 100 bankkantoren per miljoen inwoners. In ons land is dat zes keer zoveel. Daarmee staan we trouwens ook aan de Europese top: enkel in Cyprus en in Spanje vind je per inwoners meer bankkantoren dan in België.

Dat dichte kantorennetwerk is bijzonder handig voor een kwart van de Belgen die nooit bankiert via internet. Zij gaan zelfs voor een eenvoudige overschrijving nog langs in een kantoor. In Nederland is ligt dat aantal een pak lager: amper 7% komt nog in een fysiek bankkantoor over de vloer. Het merendeel van de Belgen kiest voor een mengvorm en regelt de bankzaken zowel via het internet als in een bankkantoor. Dat is voor slechts 29% van de Nederlanders het geval.

Internetbankieren is in ons land bezig aan een stevige opmars bezig. Zo'n tien jaar geleden waren er slechts 3 miljoen abonnementen op internetbankieren, de dag van vandaag zijn er dat 11 miljoen. Ook de bankapps winnen aan populariteit. Vijf jaar geleden hadden slechts 140.000 gebruikers een dergelijke toepassing geïnstalleerd op hun smartphone of tablet, nu zijn er dat ruim 3 miljoen. Dat schrijft deredactie.be.

Eerder deze week kondigde ING België aan de helft van zijn kantoren te sluiten. Een blik op de bovenstaande getallen leert ons dat de Nederlandse bank die beslissing vooral genomen heeft op basis van de cijfers uit eigen land. Uit een nieuw, halfjaarlijks rapport schaart het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich indirect achter die beslissing. «De Europese banken moeten ingrijpende maatregelen treffen om hun rendabiliteit op te krikken», klinkt het in het rapport. Een van de voorgestelde maatregelen is de sluiting van ongeveer een derde van de fysieke bankkantoren.