"Zelfstandige bankagenten worden vergeten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het sociale bloedbad bij ING Groep is groter dan gedacht. Volgens de BZB, de Beroepsvereniging van Zelfstandige financiële Bemiddelaars, is in het cijfer van de 3.158 geplande afvloeiingen immers geen rekening gehouden met de honderden zelfstandige bankagenten én hun personeel, die ook hun baan dreigen te verliezen. De BZB vraagt in een open brief aan de ministers Kris Peeters, Johan Van Overtveldt en Willy Borsus meer aandacht voor hun problematiek. ING kondigde maandag aan dat er in België tegen 2021 3.150 voltijds equivalenten moeten afvloeien. Het aantal bankkantoren (ING en Record Bank samen) zal worden verminderd van 1.250 tot 650. In de toekomst krijgt een groot deel van de ING-kantoren een zelfstandigenstatuut.

In dit verhaal worden de zelfstandige agenten én hun personeel vergeten, hekelt de BZB. ING telt 251 zelfstandige kantoren en daarnaast zijn er ook ruim 536 zelfstandige kantoren van Record Bank. Gemiddeld stelt een zelfstandig bankagent zo'n 2 à 3 mensen tewerk. Hoeveel van hen effectief hun job zullen verliezen, blijft koffiedik kijken, maar zeker is alvast dat ze niet betrokken worden bij de sociale onderhandelingen met de vakbonden. "Ze vallen immers onder een ander paritair comité (pc 341) dan het statutaire personeel van ING", legt BZB-voorzitter Albert Verlinden uit. "Hun sociaal passief wordt gedragen door de zelfstandige agent".

De zelfstandige agenten zélf kunnen niet zomaar terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Bovendien zijn veel van hen 50-plusser, waardoor ze niet makkelijk een job binnen of buiten de sector zullen vinden, vreest BZB.

De beroepsvereniging vraagt nu aandacht voor hun problematiek, ook omdat er in de toekomst alsmaar meer banken in België hun netwerk verzelfstandigen. Concreet wil BZB dat deze zelfstandige bank- en verzekeringsagenten minstens recht zouden krijgen op cruciale informatie van hun opdrachtgever, zoals ook geldt voor franchisenemers uit andere sectoren.

bron: Belga