Herstructurering ING - "Een sociaal bloedbad"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbondsvertegenwoordigers bij ING reageren na de bijzondere ondernemingsraad unaniem afwijzend op het aangekondigde "sociaal bloedbad". "Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien", stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK. "We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo'n vaart zou lopen", aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, "maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing", voegt ze nog toe.

"Een zeer hoge tol", zegt Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB. Hij is vooral verrast door het hoge aantal naakte ontslagen (tot 1.700 van de in totaal 3.500 bedreigde banen). "Vijftig procent naakte ontslagen, ondanks een traditie van goed sociaal overleg bij ING", klinkt het.

Bij de socialistische bediendebond wijst men op het gebrek aan sociaal overleg. "Onaanvaardbaar", zegt Pierre Merveille (SETCa) daarover. "We gaan ons in gemeenschappelijk vakbondsfront beraden over acties.

"De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar", stelde Herman Vanderhaegen van de christelijke bediendebond LBC eerder al.

Morgen, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, voor de opstart van de informatie- en consultatiefase die voorzien is in de wet-Renault.

Volgens een vakbondsbron zou premier Charles Michel de vakbondsvertegenwoordigers maandagnamiddag ontmoeten.

bron: Belga