Weduwe klaagt Saoedi-Arabië aan voor aanslagen van 11 september

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een vrouw die haar man verloor bij de aanslagen van 11 september 2001, heeft een klacht ingediend tegen Saoedi-Arabië omdat het koninkrijk materiële steun geboden zou hebben aan Osama bin Laden en zijn al-Qaida. Dat schrijven verschillende media. De klacht komt er twee dagen nadat het Congrese en de Senaat het veto van president Barack Obama naast zich neerlegden en een wet goedkeurden die slachtoffers van 9/11 de mogelijkheid geeft om Riyad te vervolgen vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. Stephanie Ross DeSimone diende vrijdag, in haar eigen naam en die van haar dochter, een klacht in bij een rechtbank in Washington vanwege onrechtmatige dood en het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed na de dood van haar echtgenoot in het Pentagon, aldus persagentschap Bloomberg. Ze eist een schadevergoeding, maar het is niet bekend over welk bedrag het gaat.

De wet die donderdag werd goedgekeurd, laat slachtoffers en families van slachtoffers toe elementen van het bewind in Riyad aan te klagen voor een veronderstelde rol in de aanslagen. President Obama was gekant tegen de Justice Against Sponsors of Terrorism Act, omdat die de banden tussen zijn land en Saoedi-Arabië kan aantasten en om te vermijden dat andere landen gelijkaardige rechtszaken zouden aanspannen tegen de VS.

Vijftien van de negentien daders van de aanslagen van 9/11 waren Saoedische burgers, en het land wordt er door sommigen van verdacht steun te hebben geboden aan terreurgroep al-Qaida. In 2004 concludeerde een Amerikaanse commissie dat er geen bewijzen zijn dat de Saoedische overheid als instituut of functionarissen binnen de overheid al-Qaida financieel gesteund hebben. In juli werden echter documenten van een parlementair onderzoek vrijgegeven, waaruit zou blijken dat enkele Saoedische functionarissen steun zouden hebben geboden.

Saoedi-Arabië heeft die aantijgingen steeds ontkend. Het koninkrijk verklaarde donderdag dat het "zeer bezorgd" was over de wet, en heeft gevraagd aan de VS om de tekst aan te passen, om "ernstige onbedoelde gevolgen" te vermijden.

bron: Belga