Vlaanderen in orde met witte kassa in tegenstelling tot Wallonië en Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terwijl in Vlaanderen de overgrote meerderheid van horecazaken in orde zijn met de witte kassa, is dat in Wallonië en Brussel nog niet de helft. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in antwoord op een parlementaire vraag van partijgenoot Werner Janssen. In Limburg zijn bijna alle horecazaken die dat moeten, ook in orde met de witte kassa. Net als in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is nog 15 procent niet in orde. Het contrast met Wallonië en Brussel is groot: in Brussel heeft maar 44 procent van de horecazaken een witte kassa, in heel Wallonië heeft geen enkele provincie meer dan de helft van de zaken een witte kassa, luidt het.

"Die cijfers zijn verkeerd", reageerde Yvan Roque, voorzitter van ho.re.ca Brussel, zaterdag. "In Vlaanderen kan de horeca gebruik maken van het systeem van flexi jobs op voorwaarde dat de zaak is uitgerust met een witte kassa, bedoeld om zwart werk tegen te gaan. "Dat is bijzonder voordelig aan de kust, maar nog niet alles in Vlaanderen is geregeld", aldus Roque. Hij herinnert eraan dat de drie regionale horecafederaties - dus ook de Vlaamse federatie - een geding tegen de witte kassa hebben lopen voor de Raad van State.

"Ons objectief is de sector leefbaar te maken vooraleer controles te houden. Op dit ogenblik zijn de adequate maatregelen nog niet gevonden", meent Yvan Roque.

Hij wijst er nog op dat er een document voor handen is dat wijst op de "onwettigheid" van de witte kassa en ter beschikking is van sectorleden die geconfronteerd worden met een controle. "Dat document informeert de controleur dat er een geding is aangespannen en nodigt hem uit zich rechtstreeks te richten tot de administratie", aldus Yvan Roque.

bron: Belga