Voor het eerst in vier jaar meer dan 1 miljoen vliegbewegingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol hebben in 2015 in totaal 1,083 miljoen vliegbewegingen beheerd, 4 procent meer dan het jaar voordien. Het is de eerste keer sinds 2011 dat de kaap van 1 miljoen bewegingen wordt gehaald, zo blijkt uit het jaarverslag van Belgocontrol. "Een teken dat het luchtverkeer fors heropleeft", klinkt het. Het gros van de bewegingen is afkomstig van overvliegende vliegtuigen en toestellen op weg van of naar onze luchthavens. Zij worden begeleid vanuit CANAC 2, het luchtverkeersleidingcentrum in Steenokkerzeel. Dat controleerde vorig jaar 569.043 bewegingen, 5 procent meer dan in 2014.

"De door CANAC 2 beheerde bewegingen benaderen de niveaus van 2008, een scharnierjaar dat de wereldwijde economische crisis inluidde, met een belangrijke impact op de evolutie van het luchtverkeer", zo staat in het jaarverslag. "Het verschil met 2008 bedraagt nog amper 2,8 procent en verwacht wordt dat de kloof vanaf 2016 volledig gedicht is."

Daarnaast zijn er de verkeerstorens, waar de luchtverkeersleiders de landende en opstijgende vliegtuigen begeleiden. Op Brussels Airport nam het verkeer toe met 3,4 procent tot 239.349 bewegingen. "Dat het aantal bewegingen er sinds twee jaar in de lift zit, is het resultaat van de groeiende concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen, de lowcosters in het bijzonder, van het openen van nieuwe verbindingen en van de ontwikkeling van Brussels Airport als hub van de Star Alliance", aldus Belgocontrol.

Op de regionale luchthavens (Antwerpen, Charleroi, Luik en Oostende) werden voor het eerst sinds 2011 meer bewegingen geregistreerd: +2,5 procent tot 274.736 bewegingen in totaal. Een van de redenen is dat Antwerpen en Oostende fors meer passagiersvliegtuigen ontvingen, "omdat Belgische luchtvaartmaatschappijen zoals Jetairfly of Thomas Cook hun aanbod op die luchthavens hebben uitgebreid". Charleroi blijft de grootste regionale luchthaven met 91.496 bewegingen.

"Ondanks het drukkere verkeer deden zich voor het tweede jaar op rij zeer weinig incidenten voor waarvoor de luchtverkeersleiding verantwoordelijk is: slechts 5 incidenten van categorie A (ernstig) en B (belangrijk) samen op één miljoen vliegbewegingen, ofwel 0,000554 procent. Dat positief resultaat blijft dus ruim onder de doelstelling van 0,0010 procent", benadrukt Belgocontrol.

bron: Belga