Wat je moet weten over de Ryder Cup

In een buitenwijk van het Amerikaanse Minneapolis gaat morgen de Ryder Cup van start. Voor golffans is dat een van de hoogtepunten op de kalender, maar wat is er nu zo bijzonder aan het tornooi?
door
Maarten
Leestijd 2 min.

1. Wie, wat, waar?

De Ryder Cup onderscheidt zich van andere tornooien omdat er per ploeg gespeeld wordt. De twaalf beste Europese spelers nemen het op tegen hun Amerikaanse tegenhangers. Het tornooi vindt slechts om de twee jaar plaats en wordt afwisselend in Europa en in de Verenigde Staten georganiseerd. Deze editie gaat door op de Hazeltine National Golf Club in Chaska, in de Amerikaanse staat Minnesota. Voor elke gewonnen wedstrijd krijgt een team een punt, bij een gelijkspel verdienen beide teams een half punt. Wie het eerst 14,5 punten behaalt, wint de Ryder Cup.

2. Doen er ook Belgen mee?

Jazeker. Vier jaar geleden was Nicolas Colsaerts de allereerste landgenoot ooit die mocht deelnemen, deze keer valt die eer Thomas Pieters (foto) te beurt. De Kempenaar kreeg vorige maand een van de drie wildcards toegewezen door de Europese kapitein Darren Clarke. Pieters heeft die wildcard onder meer te danken aan zijn sterke prestatie op de Olympische Spelen in Rio, waar hij maar net naast een medaille greep.

3. Wie gaat er winnen?

De laatste drie edities trokken de Europese golfers telkens aan het langste eind. Van de laatste zeven tornooien won Europa er zelfs zes, al betekent dat nog niet dat Pieters en co opnieuw favoriet zijn. Volgens de bookmakers is het deze keer aan de Amerikanen, al was het maar omdat het Europese team dit jaar erg groen achter de oren is. De helft van de spelers maakt zijn debuut op de Ryder Cup, terwijl de VS slechts twee ‘rookies' tellen.