Luchtvervuiling treft ons allemaal

Jaarlijks sterven meer dan drie miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging. Zowat 90% van de wereldbevolking leeft in gebieden met ongezonde waarden. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De WHO mat het aantal fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer op 3.000 plaatsen over de hele wereld. Die deeltjes vormen een ernstig risico voor de volksgezondheid. Uit het onderzoek blijft dat minstens 92% van de wereldbevolking leeft in gebieden met een slechte luchtkwaliteit. Voor het eerst maakt de WHO ook het onderscheid tussen verschillende landen. Het land met de dodelijkste lucht is China. Daar stierven in 2012 ongeveer een miljoen mensen, of 76 personen per 100.000 inwoners, door ongezonde lucht. In België waren dat er 3.343, of 30 per 100.000 inwoners.

Overal ter wereld

Inwoners van Afrika, Azië en het Midden-Oosten moeten de zwaarste verontreiniging ondergaan, maar bijna overal ter wereld werden ongezonde waarden gemeten. Zo ook in Europa, waar meer dan 60% van de steden boven de limiet zit. In de strijd tegen de luchtvervuiling in Parijs besliste het stadsbestuur maandag nog dat er niet langer auto's mogen rijden op een ruim 3 kilometer lang stuk op de rechteroever van de Seine. In Brussel dienden vorige week vijf Brusselaars, gesteund door Client Earth, een klacht in bij de rechtbank van eerste aanleg. Ze willen het Gewest verplichten om "een plan op te stellen tegen de luchtvervuiling dat conform is aan de Europese wetgeving".

Zware tol

Het rapport benadrukt het toenemende risico dat luchtverontreiniging vormt voor vrijwel elke demografische groep over de hele wereld. "Luchtverontreiniging eist een tol op de gezondheid van de kwetsbaarste groepen van de bevolking: kinderen, vrouwen en ouderen", aldus Flavia Bustreo, assistent-directeur-generaal van de WHO. "Om gezond te zijn, moeten mensen van hun eerste tot hun laatste adem gezonde lucht inademen", klinkt het.