Open Vld blijft bij evenwicht in 2018

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicepremier Alexander De Croo blijft erbij dat de federale regering moet streven naar een begrotingsevenwicht in 2018. Dat is mogelijk indien iedereen binnen de regering samen de afspraken uitvoert, aldus De Croo zondag in De Zevende Dag. In hetzelfde programma had Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) kort voordien nog uitgelegd dat het evenwicht uitstellen in de tijd technisch mogelijk is Met de begrotingsonderhandelingen voor de deur kreeg de federale regering deze week slecht nieuws op haar bord. Cijfers van de FOD Begroting toonden aan dat de regering volgend jaar op zoek moet naar 4,2 miljard euro om het budgettaire traject op koers van de afspraken met Europa te houden. Die afspraken houden ook in dat ons land in 2018 opnieuw een structureel begrotingsevenwicht haalt.

Op Open Vld na liet elke meerderheidspartij in meer of mindere mate horen dat het evenwicht in 2018 geen fetisj hoeft te zijn. De nieuwe cijfers veranderen voor de Vlaamse liberalen echter niets aan het uitgangspunt. "We moeten de ambitie hebben om in 2018 het evenwicht aan te houden", stelde De Croo. "Het belang van een begrotingsevenwicht gaan we zien wanneer de rente opnieuw hoger ligt. Dan gaan we jaar na jaar miljarden aan de banken uitgeven die we elders zouden kunnen besteden".

De Croo wilde geen namen van collega's noemen, maar stelde dat een begrotingsevenwicht tot de mogelijkheden behoort "als we de afspraken samen uitvoeren". Zijn partijgenote Maggie De Block liet al noteren dat er bij haar niet veel meer te rapen valt. Vicepremier De Croo herhaalde dat zijn partij binnen de federale regering meer dan haar deel heeft gedaan "en we gaan dat ook verder doen".

Niet alleen minister De Block, maar ook Justitieminister Koen Geens (CD&V) stelde dat zijn departement niet meer kan besparen. Begrotingsminister Wilmès zei die standpunten te begrijpen, "maar als iedereen hetzelfde zegt, gaan we niet ver geraken", waarschuwde de MR-politica. Ze liet ook verstaan dat de inspanning minder zou kunnen zijn dan 4,2 miljard euro. Ze verwees bijvoorbeeld naar de buffer van 1 miljard euro die in de begroting voorzien is. "Die buffer heeft steeds minder zin naarmate we een beter beeld krijgen. We moeten vermijden dat we dubbel tellen".

Ook merkte Wilmès op dat de regering in de Europese afspraken mikt op een jaarlijkse structurele verbetering van 0,84 procent van het bbp, terwijl Europa tevreden is met 0,6 procent.

bron: Belga