Clinton en Trump zijn als gelijken klaar voor de strijd

Aan de vooravond van het eerste televisiedebat in de race naar het Witte Huis is het verschil tussen Hillary Clinton en Donald Trump bijna onbestaande. Dat blijkt uit een peiling van de krant Washington Post en televisiezender ABC.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Zo schaart 46% van de kiezers zich achter Clinton, tegenover 44% achter Trump. De Libertair Gary Johnson is goed voor 5% en ecologiste Jill Stein voor 1% van de stemmen. In een race met twee behaalt Clinton 49% onder de waarschijnlijke kiezers en Trump 47%.

Pittige strijd

Vannacht kruisen Clinton en Trump de degens tijdens het eerste van drie debatten dat aan de Hofstra Universiteit op Long Island plaatsvindt. Het belooft een pittige strijd te worden, waarin de kandidaten elkaar zeker niet zullen sparen. Zo zou Clinton een zitje hebben gereserveerd voor miljardair en eigenaar van de NBA-club Dallas Mark Cuban. Hij roept al maanden dat Trump niet slim genoeg is om president te worden. Met hem in het publiek zou de vastgoedmagnaat van de wijs gebracht kunnen worden.

"Als sufferik Mark Cuban op de eerste rij wil zitten, dan zal ik misschien Gennifer Flowers naast hem plaats laten nemen", tweette Trump op zijn beurt. Flowers is een van de twee vrouwen met wie Bill Clinton overspel pleegde. Dat de voormalige First Lady haar overspelige man altijd heeft verdedigd, betekent volgens Trump dat ze "een slecht beoordelingsvermogen" heeft en dus niet geschikt is voor het presidentschap. Eerder deze week liet de Republikein nog weten de overspelkwestie niet te zullen gebruiken, als Clinton hem "met respect" behandelt.

Het is dus afwachten welke kaart de twee vannacht zullen trekken. De kans is groot dat Trump zich zo presidentieel mogelijk zal gedragen. Zijn uitspraken en gedrag werd wel gesmaakt bij een groot deel van de Republikeinen, nu staat hij voor een heel ander publiek dat zijn persoonlijke aanvallen minder zal appreciëren.

Een ding is zeker, de twee presidentskandidaten willen zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Want met naar schatting honderd miljoen kijkers - of volgens ABC 74% van de Amerikanen - kan een uitschuiver op het debat de doodsteek betekenen.