Paralympische Spelen - Sluitingsceremonie vormt slotakkoord 15e Paralympische Zomerspelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de slotceremonie is zondagavond in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro een punt gezet achter de 15e editie van de Paralympische Zomerspelen. Philip Craven, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), verklaarde het evenement officieel voor gesloten, waarna de paralympische vlam omstreeks 22u25 (3u25 Belgische tijd) gedoofd werd. Peter Genyn had de eer de Belgische vlag te mogen dragen tijdens de ceremonie, die werd opgeluisterd door verschillende optredens. De 39-jarige rolstoelatleet behaalde in Rio als enige Belg twee gouden medailles. Zowel op de 100 meter als op de 400 meter in de categorie T51 deed hij dat met een paralympisch record.

Philip Craven kreeg de paralympische vlag van Eduardo Paes, burgemeester van Rio, en overhandigde die voor meer dan 70.000 toeschouwers aan de gouverneur van Tokio, de gaststad van de Paralympische Spelen in 2020.

De IPC-voorzitter kondigde aan dat hij maandag de Paralympische Orde, de hoogste onderscheiding in de paralympische sport, zal uitreiken aan de inwoners van Rio de Janeiro en Brazilië. Daarmee wil hij hen bedanken voor de "voortreffelijke steun" voor de Paralympische Spelen.

Er werd verder een moment van stilte in acht genomen voor de Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad, die zaterdag overleed na een valpartij tijdens de wegrit.

De Belgen veroverden in totaal 11 medailles in Rio. De Belgische delegatie behaalde vijf keer goud (rolstoelatleet Peter Genyn (2x), tafeltennissers Laurens Devos en Florian Van Acker, amazone Michèle George), drie keer zilver (wielrenner Kris Bosmans, rolstoelatlete Marieke Vervoort en amazone Michèle George) en drie keer brons (rolstoeltennisser Joachim Gérard, rolstoelatlete Marieke Vervoort en het handbiketrio Jean-François Deberg, Christophe Hindricq en Jonas Van de Steene).

bron: Belga