Paralympische Spelen - Belgen nemen 11 medailles mee naar Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische paralympiërs veroverden op de Spelen in Rio de Janeiro in totaal 11 medailles. "Deze editie was fantastisch", verklaart Anne d'Ieteren, voorzitster van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC). Met zwemster Michelle Franssen kwam zaterdag de laatste van de 29 Belgen in actie op de 15e Paralympische Zomerspelen. Zondag staat in Rio de slotceremonie op het programma.

Voor de Spelen in Rio stelde het BPC acht medailles voorop, uiteindelijk werd dat doel ruimschoots gehaald. "Voor België was dit absoluut een positieve editie", stelt de BPC-voorzitster. "Onze officiële doelstelling was acht medailles, maar aan de staf had ik gezegd dat ik meer dan 10 stuks eremetaal wou. De atleten hebben uitstekend werk geleverd. Vrijdag behaalden we zelfs vier medailles op één dag, dat had ik nog niet eerder meegemaakt."

Rio 2016 is voor de Belgen inzake medailles de meest succesvolle editie van de voorbije 16 jaar. "Je mag geen vergelijking maken met de periode voor Sydney 2000", aldus D'Ieteren. "Toen was er een enorm aantal categorieën, ongeveer viermaal zoveel in vergelijking met vandaag. Uiteindelijk kwamen er nieuwe klassen. Soms lijken die categorieën niet rechtvaardig, maar we mogen die niet in vraag stellen want ze zijn er gekomen op basis van ernstige wetenschappelijke studies."

"Drie factoren hebben bijgedragen aan het succes", vult delegatieleider Olek Kazimirowski aan. "De eerste factor is de onophoudelijke inzet van alle atleten, hun ouders en de staf gedurende de voorbije jaren. Ten tweede zijn we erin geslaagd een positieve sfeer te creëren in het paralympisch dorp. Tot slot is ook de professionalisering van de structuren een belangrijke factor. Twee jaar geleden hebben we het beleidsplan 2014-2020 gelanceerd. Het BPC, Parantee en de Ligue Handisport Francophone (LHF) hebben goed samengewerkt inzake omkadering, materiaal, voorbereiding, enzovoort. Richting Tokio willen we absoluut voortgaan met die professionalisering."

"We hopen dat de atleten met hun prestaties de Belgische maatschappij kunnen inspireren en dat mensen hierdoor anders gaan kijken naar een persoon met een handicap. Maar we hebben nog een hele weg af te leggen. De media-aandacht neemt wat toe, maar het is nog lang niet te vergelijken met de Olympische Spelen en met hoe de Paralympische Spelen bijvoorbeeld in Engeland aan bod komen", besloot Kazimirowski.

De Belgische delegatie behaalde in Rio vijf keer goud (rolstoelatleet Peter Genyn (2x), tafeltennissers Laurens Devos en Florian Van Acker, amazone Michèle George), drie keer zilver (wielrenner Kris Bosmans, rolstoelatlete Marieke Vervoort en amazone Michèle George) en drie keer brons (rolstoeltennisser Joachim Gérard, rolstoelatlete Marieke Vervoort en het handbiketrio Jean-François Deberg, Christophe Hindricq en Jonas Van de Steene).

bron: Belga