WK muurklimmen - Elodie Orbaen is wereldkampioene paraclimbing

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de wereldkampioenschappen muurklimmen in Parijs heeft paraklimster Elodie Orbaen vrijdag goud veroverd in de categorie RP3 (neurologische fysieke beperking). Orbaen, die klimt met een beenprothese, stond na een succesvolle kwalificatieronde al op een gedeelde eerste plaats. In de finale leverde de 33-jarige Brusselse een uitzonderlijke prestatie door als enige de top van de route te bereiken. Het zilver ging naar de Française Oriane Moreno, het brons naar de Japanse Aika Yoshida. Die laatste kwam erg dicht bij goud, maar maakte kort voor de top een val.

"Mijn doel voor deze finale was om de route uit te klimmen", reageerde Orbaen na haar tweede wereldtitel. Ook in 2014 werd ze al kampioen. "Ik heb mezelf overstegen. Het was een erg moeilijke route en dat maakt het nog mooier. Ik ben heel tevreden dat ik de titel herover. De verwachtingen waren hoog en in wou niet teleurstellen. Alleen al aan die druk weerstaan, vormde een uitdaging op zich. Niets is zomaar op voorhand gewonnen. Dit is een beloning voor het harde werk."

Anak Verhoeven, Heloïse Doumont en Céline Cuypers kwamen vrijdagavond in actie in de leadcompetitie. De 20-jarige Verhoeven, tweede op de wereldranglijst, plaatste zich als vierde voor de finale. Doumont, 18 jaar, werd met een 17e plaats in de halve finales uitgeschakeld. De 17-jarige Cuypers sneuvelde in de kwalificaties. Zij werd 41e op 75 deelneemsters.

Verhoeven klimt zaterdagavond de finale. Zaterdagochtend beginnen ook Loic Timmermans (lead) en Chloé Caulier (boulder) aan hun kampioenschap.

.

bron: Belga