Egyptisch gerecht bevriest bezittingen van mensenrechtenactivisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bezittingen van vijf vooraanstaande Egyptische mensenrechtenactivisten worden bevroren. Een Egyptische rechtbank handhaaft daarmee de vraag van een onderzoeksrechter in een zaak van buitenlandse fondsen die de activisten zonder regeringstoestemming aangenomen zouden hebben. Dat meldt het Middle East News Agency, een officieel persorgaan, vanmiddag. Het gaat onder meer om Gamal Eid, hoofd van het Arab Network for Human Rights Information en een uitgesproken tegenstander van de regering van president Abdelfattah al-Sissi. "We zijn trots tegen zo'n autocratisch regime te zijn, en we zullen verder blijven werken", tweette Eid deze namiddag.

Bevriezingen van de bezittingen van familieleden van de activisten werden niet gehandhaafd. Er kan nog beroep aangetekend worden, maar ten vroegste over drie maanden.

Sinds midden 2013, toen al-Sissi aan de macht kwam, is er een alsmaar sterkere inperking van de burgerrechten gebeurd. Het onderzoek naar de activisten begon echter al eerder, in 2011, nadat een volksopstand dictator Hosni Moebarak van de macht had verdreven.

Amnesty International heeft de beslissing van de rechtbank al veroordeeld. "De Egyptische autoriteiten gebruiken deze zaak als een manier om de mensenrechtenbeweging in het land de kop in te drukken", aldus Philip Luther van Amnesty. "De regering blijft kritische stemmen brutaal aanpakken, en lijkt niet van plan daarmee te stoppen. Meer dan ooit heeft Egypte nood aan kritische stemmen." Volgens Amnesty riskeren de vijf activisten tot levenslange gevangenisstraffen.

bron: Belga