Vlaamse genderkamer kreeg 76 meldingen in eerste werkjaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

De genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst, het orgaan dat bevoegd is voor gendergerelateerde klachten, heeft in zijn eerste werkjaar 76 meldingen gekregen. Dat zeggen de ombudsvrouw gender Annelies D'Espallier en Vlaams ombudsman Bart Weekers in een gesprek met Belga. De genderkamer wil de komende jaren verder groeien en een actieve rol spelen in het genderdebat en -beleid in Vlaanderen. Dat beleid mag trouwens wel wat ambitieuzer, klinkt het.

Ruim een jaar geleden - op 31 augustus 2015 - ging de Vlaamse genderkamer uit de startblokken. De kamer, die bevoegd is voor mogelijke discriminatie op basis van gender, werd ondergebracht bij de Vlaamse Ombudsdienst. Met mensenrechtenspecialiste Annelies D'Espallier kreeg de genderkamer een gezicht en aanspreekpunt.

In haar eerste werkjaar kreeg de genderkamer 76 meldingen. Het gaat niet altijd om klachten. In veel gevallen willen mensen gewoon informeren of iets discriminatie is of niet. In 15 gevallen is er wel contact opgenomen met de tegenpartij om zo tot een oplossing of verzoening te komen. Dat is intussen in 9 gevallen ook gelukt.

De genderkamer wil de komende jaren niet enkel het aanspreekpunt en bemiddelaar zijn voor gendergerelateerde meldingen of klachten, ze wil ook actief het Vlaamse beleid adviseren in genderkwesties. Dat beleid mag trouwens een stuk ambitieuzer, klinkt het.

Bart Weekers: "De genderkamer bestond nog niet toen het regeerakkoord in 2014 werd gemaakt. Maar stel dat we toen bestaan hadden, hadden we zeker opgemerkt dat het nogal vrijblijvend was op het vlak van gender". "Er staan maar één cijfer in, over de vertegenwoordiging van vrouwen aan de top en dat cijfer blijken we niet eens te halen. Voor de rest blijft het allemaal vrij vaag", vult Annelies D'Espallier aan.

Volgens Weekers is het niet de bedoeling om te zeggen of bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) het goed of slecht doet. "Maar de Vlaamse overheid zal moeten beseffen dat ze nu een orgaan heeft dat zich straffer zal opstellen en dat als roeping heeft zich te moeien met dat genderbeleid".

bron: Belga