Hebben we de verkeerde steursoort uitgezet?

door
Belga
Leestijd 1 min.

De afgelopen 7.000 jaar was een ander soort steur dominant in de Noordzee dan de soort die momenteel bij herintroductieprojecten wordt gebruikt. Dat ontdekten onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuuronderzoek (KBIN). De steur is vooral bekend om zijn eitjes: kaviaar. Maar ook de vissen zijn bijzonder, merkt archeozoöloog Wim Van Neer op (KBIN). Zo zijn er twintig soorten bekend, waarvan sommige tot zes meter lang worden en 400 kilogram wegen.

Tot onderzoekster Els Thieren (KBIN) duizenden eeuwenoude steurresten onder de loep nam, dachten wetenschappers dat in de Noordzee en Baltische Zee maar één steursoort rondzwom: de Europese steur (Acipenser sturio). "Ze stelde vast dat hier zo'n 6.500 jaar geleden niet alleen de Europese steur rondzwom, maar ook de Atlantische steur (Acipenser oxyrinchus), waarvan biologen dachten dat hij alleen aan de Atlantische kust van Noord-Amerika voorkwam. De Atlantische steur blijk volgens de nieuwe studie zelfs de dominante soort te zijn geweest", aldus archeozoöloog Van Neer.

De bevindingen openen de discussie over welke soort nu best heruitgezet wordt. "Op zich is het niet fout om de Europese steur te herintroduceren in onze wateren: hij kwam hier wel degelijk voor. Maar de Atlantische steur was wel altijd talrijker."

Van Neer merkt wel op dat de Europese steur beter gedijt bij warmere temperaturen, waardoor de momenteel gebruikte soort in het licht van de klimaatverandering dan toch een betere keuze kan zijn.

bron: Belga