Oververhitting in de zomer blijft grote uitdaging voor passiefscholen

door
Belga
Leestijd 2 min.

AGION, het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs, heeft een eerste tussentijds rapport klaar over passiefscholen in Vlaanderen. Het zomercomfort - het vermijden van oververhitting tijdens de zomermaanden - blijkt een grote uitdaging te zijn voor schoolgebouwen en voor passiefscholen in het bijzonder. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Het nieuws staat vandaag ook in De Tijd. Het proefproject passiefscholen werd in 2007 gelanceerd door de vorige Vlaamse regering. Met een project rond energiezuinige schoolgebouwen wil de Vlaamse overheid scholen sensibiliseren voor energiezuinig bouwen en onderzoeken in hoeverre passiefbouw toepasbaar is op schoolinfrastructuur. Een twintigtal scholen werd geselecteerd, de eerste acht proefscholen zijn intussen opgeleverd.

Passiefscholen zorgen voor een groter aandeel hernieuwbare energie. Terwijl de luchtkwaliteit er beter is dan in scholen die niet met volledige mechanische ventilatie werken, blijkt het zomercomfort nog "een grote uitdaging" te zijn, zegt Crevits. AGION raadt dan ook een extra criterium "voorkomen van oververhitting in de zomer" aan voor toekomstige passiefscholen.

Volgens minister Crevits is de bouw van passiefscholen niet noodzakelijk veel duurder dan de bouw van andere scholen. Gemiddeld genomen betekent passiefbouw voor scholen een meerprijs van 12 procent in de bouwkost ten opzichte van de normale bouwkost. De ervaring leert nu dat mits een goed ontwerp vanaf het prille begin de meerprijs in de kosten zeker kan worden gedrukt. Zo is een van de proefscholen erin geslaagd om met een project dat zeer goed scoort op energiezuinigheid, comfort, duurzaamheid en breed gebruik, zonder in te boeten aan de kwaliteit van de architectuur, slechts 1 procent duurder te zijn in bouwkost dan gangbaar.

Over de energieboekhouding of de terugverdieneffecten kunnen nog geen concrete uitspraken worden gedaan. "Toch wordt ervan uitgegaan dat scholen hun eigen inbreng bij de bouw van de passiefscholen tussen de 5 en de 7 jaar terugverdienen", zegt Crevits.

"Deze eerste tussentijdse resultaten van de al opgeleverde passiefscholen zijn positief en kunnen als basis dienen voor het verdere beleid inzake energiezuinigheid en duurzaamheid in scholenbouw. Het helpt heel wat vooroordelen uit de wereld", besluit de minister.

bron: Belga