Sector wil komaf maken met ‘streamrippen'

Ongeveer de helft van de jongeren is niet vies van ‘streamrippen', een praktijk waarbij muziek(video's) op de vaak gratis streamingdiensten worden omgezet naar illegale downloads. Dat blijkt uit cijfers van de internationale koepel van muziekproducenten, IFPI, die dit aan banden wil leggen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Met dank aan streamingdiensten als Spotify, Deezer, Apple Music en zelf sYouTube stegen de muziekinkomsten van in ons land met 83%. Een gunstige evolutie, zeker nu de cd-verkoop in het slop zit. Toch zouden de inkomsten nog een pak hoger kunnen liggen, moest de muziek op deze streamingdiensten niet massaal geript worden. Uit onderzoek van de IFPI blijkt immers dat zowat de helft van de 16- tot 24-jarigen illegaal muziek downloaden via die kanalen. In België gaat het om zo'n 800.000 gebruikers die op die manier aan hun muziek geraken. En dat kan niet, zo vindt de sector. Er moeten maatregelen komen.

"De muzieksector is al jaren bezig met muziek online te zetten tegenover een deftige vergoeding om zo het illegaal downloaden tegen te gaan", zegt Olivier Maeterlinck, directeur van de Belgian Entertainment Association, in ‘De ochtend'. ‘Verschillende platformen - zoals YouTube, DailyMotion, Facebook en Twitter - laten het echter toe dat gebruikers zelf videoclips uploaden, waar ze dan ook nog eens inkomsten uit halen door de reclame. Het is pas wanneer de sector ontdekt dat de muziek erop staat, dat de platformen iets gaan ondernemen: de clip blokkeren of een deel van de inkomsten doorstorten", klinkt het.

Nochtans is het met behulp van de nieuwste technologieën een koud kunstje om na te gaan of bepaalde videoclips zijn geüpload door de ‘rechtvaardige eigenaar' van het materiaal. Momenteel wordt dat echter nog niet in voldoende mate gecontroleerd. Bovendien is de wetgeving onduidelijk, aangezien die dateert van eind jaren 90. Dat is zo'n vijf jaar voor platformen als YouTube werden opgericht. De Europese Commissie buigt zich momenteel over een nieuwe reeks maatregelen die wel zijn aangepast aan de moderne technologieën.