Moeten we bang zijn voor een nucleaire aanval?

Noord-Korea heeft al voor een tweede keer dit jaar een kernproef uitgevoerd, de vijfde in totaal. Zijn kernwapens terug van weggeweest?
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Welke landen hebben kernwapens?

Er zijn 9 kernmachten. Nog eens 59 landen beschikken over de mogelijkheden om een kernbom te ontwikkelen. De kernmachten zijn Rusland (naar schatting 7.500 kernkoppen), de Verenigde Staten (7.200), Frankrijk (300), China (250), Groot-Brittannië (215), Pakistan (100-120), India (90-110), Israël (80) en Noord-Korea (onbekend). Naast Noord-Korea baren ook de voorraden van India en Pakistan waarnemers zorgen. Die twee landen zijn immers al decennialang in een eigen Koude Oorlog verwikkeld. Bij de Kargiloorlog in 1999 stonden ze heel erg dicht bij een atoomaanval.

Is er een nieuwe wapenwedloop aan de gang?

Er is iets vreemds aan de hand. Hoewel verschillende landen, de Verenigde Staten op kop, hun kernwapenarsenaal al jarenlang afbouwen, stijgen de uitgaven voor kernwapens. Obama beloofde bij zijn aantreden werk te zullen maken van een kernwapenvrije wereld, maar intussen kondigde hij een 30 jarenprogramma ter waarde van 1 triljoen dollar aan voor de modernisering van de Amerikaanse wapens.

Volgens politicoloog Jonathan Holslag dient de afbouw van het kernwapenarsenaal dan ook vooral om geld te besparen. Dat geld wordt vervolgens gebruikt om de overige wapens dodelijker te maken. Minder maar krachtiger, dat is het motto. Wereldwijd is er een wapenwedloop aan de gang voor krachtigere kernkoppen, snellere raketten en betere verdedigingssystemen. Jaarlijks wordt er wereldwijd maar liefst 105 miljard dollar (93,3 miljard euro) aan nucleaire wapens uitgegeven. Dat is 12 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) per uur! Volgens Holslag is de kans op incidenten nu groter dan tijdens de Koude Oorlog. Toen was er een evenwicht tussen twee grote kernmachten, nu is de situatie veel complexer.

Moeten we Noord-Korea vrezen?

Hoewel het nog niet zeker is of Noord-Korea raketten met kernkoppen kan lanceren, en dus echt een nucleaire aanval kan uitvoeren, is er een duidelijke en verontrustende vooruitgang te merken. De test van afgelopen vrijdag was de krachtigste tot nog toe. Hij veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3 op de Schaal van Richter.

Bovendien is Noord-Korea klaar met de voorbereidingen voor een zesde kernproef. Die zou elk moment uitgevoerd kunnen worden in de ondergrondse testsite in de Bergen van Punggye-ri, in het noordoosten van het land. Dat schrijft BBC op basis van informatie van het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

Mochten er aanwijzingen zijn dat Noord-Korea een nucleaire aanval zou lanceren op de zuidelijke aartsvijand, dan heeft Zuid-Korea al een plan om Pyongyang, de hoofdstad van de communistische republiek, in as te leggen, zo weet BBC. Volgens een bron binnen Defensie zal elk deel van Pyongyang "volledig vernield worden" door ballistische raketten en bommen.