Honden kunnen angst opmerken bij mensen

Er wordt weleens gezegd dat honden angst kunnen ruiken bij mensen. De Britse Wetenschapper Jim Johnston weerlegt dit, maar beweert wel dat de viervoeters merken wanneer we schrik hebben.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Een slangen- of spinnenfobie kennen we allemaal, maar miljoenen mensen hebben last van kynofobie of hondenvrees. Zouden de dieren merken wanneer we in hun buurt toch niet zo zeker zijn van ons stuk?

Na jaren onderzoek naar de reukorganen bij honden kwam Jim Johnston alvast niet tot opmerkelijke resultaten. Het is inderdaad zo dat angstreacties veranderingen teweegbrengen in het menselijk lichaam, maar hij betwijfelt of die kunnen gedecteerd worden door dieren.

Volgens Johnston doen ze het op andere manieren. Honden leggen namelijk een visuele link tussen menselijke handelingen en angst. “Personen in angst gedragen zich anders en de viervoeters merken dit op. Onze spieren raken gespannen, onze ademhaling verandert en we gaan sneller bewegen”, zegt de wetenschapper. “Honden zijn gevoelig voor die subtiele menselijke trekken en dat heeft een impact op hun gedrag, waardoor ze zelf onrustig kunnen worden. We zweten dus inderdaad sneller wanneer we angst hebben, maar angst ruiken is voor honden tot op vandaag niet mogelijk", besluit Johnston.

Foto Pixabay