KBC financiert niet langer steenkool of grootschalige biomassa

door
Belga
Leestijd 2 min.

KBC stopt met de financiering van steenkool-gerelateerde activiteiten, uitgezonderd in Tsjechië, waar een uitdoofbeleid wordt ingevoerd. Ook zal KBC niet langer grootschalige biomassa- en biobrandstoffencentrales financieren, zo blijkt uit het nieuwe duurzaamheidskader dat de bank maandag publiceerde. De bank-verzekeraar verruimde voor de hele groep het duurzaamheidsbeleid. Naast de grote principes bevat het document ook enkele concrete beleidselementen, vooral rond milieu, mensenrechten, bedrijfswaarden en maatschappelijk gevoelige thema's.

Zo is er het hernieuwde energiebeleid. KBC wil de investeringen in hernieuwbare energie opdrijven en geïntegreerde energiebedrijven moeten aan striktere voorwaarden voldoen voor financiering. Die bedrijven mogen niet meer dan de helft van hun omzet uit activiteiten halen die te maken hebben met steenkool, of ze moeten aantonen dat ze op korte termijn zullen voldoen aan die voorwaarden.

KBC stopt dus ook met de financiering van projecten rond steen- en bruinkool. Voor Tsjechië is er wel een uitdoofbeleid, mede door de lokale energiemix. Nieuwe biomassa- en biobrandstofactiviteiten worden niet meer gefinancierd, tenzij het om lokale kleinschalige projecten gaat. Activiteiten rond kernenergie kunnen daarentegen wel nog door de beugel, maar "alleen onder erg strikte voorwaarden".

Voorts haalt KBC ook een verstrenging rond de financiering van wapengerelateerde activiteiten aan en nieuw restricties rond "controversiële regimes en mensenrechten".

Tot slot wil KBC de koppeling van de variabele verloning aan vier duurzaamheidscriteria, die er nu reeds is voor de bedrijfstop, uitbreiden naar het variabele deel van het loon, zeg maar de bonus, van alle personeelsleden, zo bevestigt het bedrijf.

bron: Belga