Veiligheidsplan N-VA - VB: voorstander, maar plan komt te laat - Groen: meer investeren in diensten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams Belang vindt het "onverantwoordelijk" om het veiligheidsplan van N-VA af te schieten, maar het plan komt wel "te laat". Dat zei Filip Dewinter zondag in de Zevende Dag. Oppositiepartij Groen is gekant tegen een wettelijk kader voor een noodtoestand. "De huidige wetgeving volstaat, we moeten voldoende investeren in de diensten, " zei Kamerlid Stefaan Van Hecke. In een aantal andere landen beschikt men al veel langer over de noodtoestand, zei de Antwerpse VB-voorman. "Het is onverantwoordelijk en bijna schuldig verzuim om dit af te schieten, " luidde het. Maar hij hekelde wel dat er de afgelopen 15 jaar, sinds de aanslagen in New York, niets gebeurd is. "Radicale netwerken zijn nog niet opgerold en we gaan nu nog eens discussiëren over het geslacht der engelen". Dewinter vindt de timing van N-VA wel verdacht, pas zes maanden na de aanslagen in Brussel. "Spelen er misschien electorale redenen of opiniepeilingen, " vroeg hij zich af.

Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke ziet geen heil in een noodtoestand. "Gaat de veiligheid verhogen als we de noodtoestand kunnen afkondigen? , " klonk het. In Frankrijk waren er duizenden aanhoudingen, maar die waren lang niet effectief. Volgens hem moet er in de eerste plaats geïnvesteerd worden in de diensten. "Er is daar zwaar bespaard. De huidige wetgeving volstaat, er moet voldoende geïnvesteerd worden in diensten en mensen".

Open Vld zweert bij het recht op vrijheid. "Als het gaat over de bescherming van fundamentele vrijheden zijn we even compromisloos als in de strijd tegen het terrorisme", zei kamerlid Carina Van Cauter. "We willen niet afglijden naar Turkse toestanden". Sophie De Wit (N-VA) betreurde dat van het plan een karikatuur wordt gemaakt. "We willen niet arbitrair te werk gaan en sluiten rechterlijke controle niet uit, met ons voorstel zetten we ons niet buiten de rechtsstaat".

N-VA voorzitter Bart De Wever, die geïnterviewd werd vanop de familiedag van de partij in De Panne, zei dat het voorstel "heel goed onderbouwd is". Hij beklemtoonde dat de noodtoestand enkel kan worden ingeroepen bij "dramatische toestanden", dat er wel degelijk een rechterlijke controle is achteraf. Het afkondigen van een noodtoestand moet groen licht krijgen van de nationale veiligheidsraad en het parlement, "er zijn voldoende checks and balances".

bron: Belga