Fien Troch wint Zilveren Leeuw op filmfestival van Venetië

Fien Troch heeft op het internationaal filmfestival van Venetië met ‘Home' de prijs voor beste regie gewonnen in nevencompetitie Orizzonti. Het is de vierde speelfilm van de Belgische reggiseuze na ‘Een ander zijn geluk', ‘Unspoken' en ‘Kid'.
door
Belga
Leestijd 1 min.

“Toen we het nieuws van de selectie vernamen, was het al feest, maar nu is het hek helemaal van de dam”, zegt Troch in een persbericht. “Je werkt jaren aan een project en dan is zo'n prijs een zeer welkome garantie dat je film een mooi leven tegemoet gaat.”

‘Home' maakte in Venetië samen met zeventien andere films deel uit van Orizzonti, de nevencompetitie voor vernieuwende filmmakers. De film, waarvoor Fien Troch het scenario schreef samen met Nico Leunen, gaat over een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. In die worstelende gemeenschap belandt de 17-jarige Kevin. Hij komt inwonen bij zijn tante en leert er via zijn neef Sammy John kennen, die klem zit in een moeilijke thuissituatie. Als op een avond het noodlot toeslaat, “dirigeren vragen van verraad, vertrouwen en loyauteit hun levens”, klinkt het.

‘Home' is ook geselecteerd voor het filmfestival van Toronto, waar de film morgen in het onderdeel Platform wordt getoond. De Belgische avant-première is op het Film Fest Gent. In januari komt ‘Home' in de Belgische zalen.

Foto AFP / F. Monteforte