Vier decennia mooi

Het ‘vroeger was alles beter'-verhaal gaat vaak op, maar niet in de beautywereld. Niet alleen moesten de kapsels groot, groter, groots zijn, maar ook de schmink moest knallen als vuurwerk op oudejaarsavond. We loodsen je met nostalgie door de make-upgeschiedenis en vertalen de trends uit de jaren stillekes naar draagbare tips and tricks anno 2016.
door
Mare
Leestijd 1 min.

JAREN 60

De muzes: Twiggy, Brigitte Bardot en Polly Maggoo

Tijdens de golden sixties draaide alles rond de ogen. Kies voor een nude lipkleur en leg de nadruk op grote, vochtige Bambi-kijkers met klodderige mascara en een dikke eyeliner. Voor wat extra drama kunnen de durvers onder ons ook valse wimpers aanbrengen of extra lange wimpers onder de ogen tekenen. De rest van je snoet blijft lekker minimalistisch. Vrouwen uit de jaren 60 hadden nog geen obsessie met een bruine huid, maar wel met een onberispelijke witte teint waar Sneeuwwitje voor zou tekenen. Laat de traditionele, dekkende foundation links liggen en gebruik de cushion versie voor een onberispelijke, natuurlijke teint.

Huid: Dior, Dreamskin Perfect Skin Cushion, 82 euro

Ogen: Kat Von D, Tattoo Liner, 18 euro

Lippen: L'Oréal, Color Riche Rose Glace, 14,99 euro

JAREN 70

De muzes: Bianca Jagger, Cher en Farrah Fawcett

Met dank aan films als ‘Saturday Night Fever' en ‘Grease' stellen we ons de jaren 70 voor als het discotijdperk. Denk aan een wervelende mensenmassa die de billen losschudt op een lichtgevende dansvloer, onder het toeziend oog van een draaiende discobal. Veel extase en kleur dus, wat we ook terugzien in de cosmetica. De lippen zijn nog steeds neutraal, de mascara blijft in de kast, maar de blauwe, groene en roze oogschaduw is bezig aan een flinke opmars. Idem dito voor dat bruine kleurtje. Wie niet onder de zonnebank wil kruipen, kan beroep doen op de draping-techniek. Hierbij mix je een donkere met een glanzende blush en breng je die aan op de onderkant van de appeltjes van je wangen. Volgens Marc Jacobs dé comebacktrend van 2016.

Huid: Marc Jacobs, Air Blush Soft Glow Duo, 37 euro

Ogen: Urban Decay, Moondust Eyeshadow Palet, 43 euro

Lippen: MAC, Patentpolish Lip Pencil Innocent, 21,50 euro

JAREN 80

De muzes: Madonna, Demi Moore en Cyndi Lauper

“We are living in a material world and I am a material girl”, zong Madonna, hét icoon van de jaren 80. En de Queen of Pop was niet de enige. De eighties waren de jaren waarin yuppies hun intrede maakten en ook ambitieuze vrouwen hadden de smaak van het materialistische comfort en luxe te pakken. Die macht moest uitgestraald worden in de make-up, die kleurrijker, feller en extravaganter was dan ooit. Om deze look te creëren, begin je met een flinke laag dekkende foundation en bedek je je hele ooglid volledig met oogschaduw. Wat de kleur betreft, geldt er maar één regel: overdaad schaadt niet. Ga voor kanariegeel, gifgroen, knalroze of een combinatie van de drie. Een fuchsia lipstick is de kers op de taart van je bonte look.

Huid: Estée Lauder, Perfectionist, 50 euro

Ogen: Viseart, Editorial Brights Matte Eyeshadow Palette, 73 euro

Lippen: Yves Saint Laurent, Rouge Pur Couture Satin Radiance Lipstick Fuchsia, 36 euro

JAREN 90

De muzes: Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham en Naomi Campbell

Na de bombastische kleurenexplosie in de jaren 80, gingen we de nineties in met een nude uitstraling. Het decennium van de Spice Girls was een pak rustiger, maar daarom niet minder glamoureus. Naast chokers, cropped tops en de beruchte Buffalo-schoenen werd er ook naar hartelust geëxperimenteerd met gloss voor de ogen én de lippen. Als het wat meer mag zijn, kan je aan de slag gaan met glitters of metallic oogschaduw. Afwerken doe je met een lippotlood, een trend die alle 90's kids zich ongetwijfeld nog huiverend kunnen herinneren. En dankzij Kylie Jenner is de combo van de donkere liplijn en een lichtere lipstick terug van weggeweest.

Huid: Clinique, Anti Blemish BB Cream, 27 euro

Ogen: Bobbi Brown, Metallic Long-Wear Cream Shadow, 27,50 euro

Lippen: Nars, Velvet Matte Lip Pencil Bahama, 25 euro

Door Liesbeth De Corte