Vakbonden twijfelen aan algemene staking in oktober

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbonden twijfelen aan de algemene staking die gepland is op vrijdag 7 oktober, de tweede verjaardag van de regering-Michel. De ACLVB, de kleinste van de drie bonden, is niet zinnens het werk neer te leggen. ACV en ABVV beslissen later deze maand of de staking doorgaat, zo schrijft De Tijd vandaag. De vakbonden kondigden in mei hun actieplan aan nadat de regering maatregelen voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt voorgesteld had, bijvoorbeeld de versoepeling van de 38 urenweek. Op de agenda staan een nationale betoging op 29 september en een algemene staking op 7 oktober.

De vakbonden gingen er toen ook vanuit dat de regering tegen begin september het begrotingswerk voor 2017 klaar zou hebben, met nieuwe besparingsmaatregelen. Maar de begrotingsonderhandelingen zijn nog niet afgerond. "Tenzij de regering plots enkele maatregelen aankondigt die onaanvaardbaar zijn, zie ik weinig redenen om te staken", zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens. "Ik zie niet in waarom ik aan mijn achterban zou vragen het werk neer te leggen."

Het christelijke ACV is momenteel de achterban aan het consulteren. "Op basis van die gesprekken beslissen we of we al dan niet staken", zegt woordvoerder David Vanbellinghen.

Bij het socialistische ABVV valt de beslissing op 20 september. "Op 7 oktober gaan we sowieso actievoeren, maar de vorm en de omvang moeten nog worden uitgewerkt", zegt een vakbondstopper.

bron: Belga