Davo gaat digitaal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie van zijn ex-parter achterstallige onderhoudsuitkeringen te goed heeft en een voorschot wil ontvangen van de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO), hoeft daarvoor niet meer langs te gaan bij een DAVO-kantoor, maar kan voortaan zijn dossier online indienen. Voortaan is DAVO immers digitaal toegankelijk, kondigt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) aan. "Tot nu moest een aanvrager zich verplaatsen naar een DAVO-kantoor of het formulier vanop de website eerst afdrukken en dan opsturen met de post. Daar hebben we nu komaf mee gemaakt. Via een webformulier kan de aanvraag voortaan eenvoudig online gebeuren", zegt staatssecretaris Sleurs.

Behalve op tijdswinst voor de aanvrager en de adminstratie, rekent Sleurs er ook op dat de digitale toegang de drempel zal verlagen om hulp te verlagen. "Wanneer het dossier digitaal wordt ingestuurd, hoeven mensen immers niet per se onmiddellijk heel hun persoonlijk verhaal te vertellen tegen een buitenstaander."

Na een echtscheiding wordt aan de zorgdragende ouder vaak een onderhoudsuitkering toegekend voor de kinderen. In sommige gevallen wordt die niet betaald. In dat geval kan DAVO aan de zorgdragende ouder (die een netto-inkomen heeft dat lager ligt dan 1.800 euro netto) een voorschot toekennen of helpen bij de inning van het onderhoudsgeld. Het voorschot wordt dan in principe gerecupereerd bij de ouder die de onderhoudsuitkering moet betalen.

Eerder nam staatssecretaris Sleurs al het initiatief om de naambekendheid van DAVO op te krikken. Zo stuurde de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat een brief naar de notarissen om hen te vragen de verwijzing naar DAVO op te nemen in alle notariële echtscheidingsakten.

bron: Belga