Brouwerij reageert op kritiek van hindoeïstische gemeenschap

Brouwerij The Musketeers uit het Oost-Vlaamse Ursel reageert verbaasd op de eis van een hindoe-activist om de afbeelding van de god Ganesha op één van haar bieren te verwijderen. Het label is net een ode aan de Indische olifant, verduidelijkt de brouwerij, die haar excuses aanbiedt aan wie gekwetst zou zijn.
door
Tom Kostermans
Leestijd 2 min.

Op haar bier Jack's Precious IPA, dat in maart van dit jaar werd gelanceerd, staat een afbeelding van de god Ganesha, weliswaar met in de ene hand een koksmes en in de andere hand een worst. De activist van Rajan Zed Universal Society of Hinduism eist dat de brouwerij de afbeelding op het label verwijderd. “Ganesha wordt zeer diep vereerd in het hindoeïsme en mag niet uit commerciële hebzucht worden gebruikt om bier te verkopen”, aldus Zed. “Ganesha verbinden aan een alcoholische drank is bovendien zeer respectloos.”

Brouwerij The Musketeers zegt niet gecontacteerd te zijn door Rajan Zed, evenmin door andere leden van de hindoegemeenschap. “De brouwerij had bij het creëren van het etiket van Jack's Precious IPA op geen enkele manier de bedoeling om iemand te kwetsen”, zegt het bedrijf in een mededeling. “Integendeel: het bier is een ode aan de Indische olifant Jack, die in 1904 werd geslacht en herleid tot worst nadat de Gentse zoo de deuren moest sluiten. Net daarom koos de brouwerij voor de Ganesha als icoon. De brouwerij wil met dit bier de olifant en de Gentse legende visualiseren. De brouwerij wil zich excuseren als ze daarmee onbedoeld een gemeenschap kwetst.”

Foto Twitter / Stefaan Soetemans