Europees president Tusk maant Britse premier tot spoed aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees president Donald Tusk heeft de Britse premier Theresa May woensdag tijdens een bezoek aan Londen opgeroepen om de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie "zo snel als mogelijk" op te starten. "Ik ben me ervan bewust dat dit niet gemakkelijk is, maar ik hoop dat u het proces zo snel mogelijk kan opstarten", zo verklaarde Tusk bij zijn aankomst aan Downing Street 10, de ambtswoning van May. Volgens de Europese president ligt "de bal in het kamp" van de Britten en is het "in het belang van iedereen" om zo snel mogelijk onderhandelingen aan te vatten. Hij beklemtoonde dat hij hoopt dat de EU en Londen na de Brexit "zo nauw mogelijke relaties" behouden.

De Britse kiezers besloten op 23 juni in een referendum om de EU te verlaten. May, die na het referendum aan de macht kwam, heeft echter al gezegd dat ze het befaamde artikel 50 van het Europees verdrag niet zal activeren voor het einde van het jaar. Met de activering van het artikel gaan de onderhandelingen over de boedelscheiding van start. De onderhandelingen duren in principe twee jaar, maar kunnen verlengd worden indien alle lidstaten ermee instemmen.

Binnen de Britse regering bestaat ook nog grote onduidelijkheid over de doelstellingen die ze in de onderhandelingen nastreeft. Voorlopig lijkt er enkel een consensus te zijn over het feit dat er geen tweede referendum of parlementaire stemming komt, dat de Brexit wel degelijk voltrokken zal worden en dat de instroom van EU-onderdanen op een of andere manier ingedijkt moet worden.

Tusk reist momenteel langs de Europese hoofdsteden om de top van Bratislava voor te bereiden. In de Slovaakse hoofdstad buigen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich volgende week vrijdag een eerste keer over de toekomst van Europa na de Brexit. May is niet uitgenodigd, maar formeel gaat de top niet over de Brexit-onderhandelingen, maar over de toekomst van een EU met 27 in plaats van 28 lidstaten.

Bron: Belga