"Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Nederlandse attractiepark Efteling was mogelijk het doelwit van een aanslag van Islamitische Staat (IS). De Nederlandse politie pakte in juni een vrouw uit Werkendam op, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben gemaakt om een aanslag bij de Efteling te plegen. Uit onderzoek van de Nederlandse regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter opgepakt. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Nederlandse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat "Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan".

De aanhouding wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het verdenkt de vrouw formeel van "deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven". Het OM wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.

Bron: Belga