Britse tiener verdient aardig zakcentje met Chinese baby's benoemen

Een 16-jarig meisje uit het Engelse Gloucestershire heeft al 48.000 pond (57.000 euro) verdiend met haar website, waarop ze Chinese ouders helpt om hun kinderen een westerse naam te geven. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Beau Jessup kwam op het idee tijdens een reis naar China met haar familie. Terwijl ze met haar gezin op restaurant ging met enkele Chinese vrienden, kreeg Beau plots de vraag om een pasgeboren kind een Engelse naam te geven. De Engelse tiener was verrast door het verzoek, maar ging er uiteindelijk op in.

"Ik ben niet gekwalificeerd of belangrijk genoeg in het leven van het kind om te beslissen over de naam", getuigt Jessup aan BBC. Maar omdat ze al zoveel bizarre en soms gênante, westerse namen had gehoord, besloot ze toch te helpen.

Heel wat Chinezen blijken gefascineerd door het Westen en willen hun kind een Engelse naam geven. Zo'n naam moet het gemakkelijker maken om zaken te doen of te studeren aan de andere kant van de wereld. Maar omdat hun internettoegang beperkt is, grijpen sommige Chinese ouders naar vreemde inspiratiebronnen.

"Omdat ze in contact komen met luxe-items en films van Disney, 'Harry Potter' of 'Lord of the Rings', refereren ze daar vaak naar. Ik heb al gehoord van kinderen die Gandalf of Assepoester heten en zelfs eentje met de naam Rolex", aldus Beau.

Daarom heeft Jessup Special Name opgericht, een site waar Chinese ouders enkele kenmerken van hun pagadder kun aangeven. Op basis daarvan kiest de Britse tiener een naam, die ze dan onderstreept met een beroemdheid onder dezelfde noemer. Het enige dat Beau in ruil vraagt, is 70 eurocent. Dat is geen geld voor goede kindernaam, zeker als je weet dat sommige mensen daarvoor duizenden euro's neertellen.

Bovendien betekent het enorme succes dat de jonge Britse er een aardig zakcentje aan overhoudt. "Het is best vreemd te weten dat ik meer dan 200.000 baby's een naam heb gegeven. Ik had nooit verwacht dat dit meer dan een klein project zou worden. Het succes is een leuke verrassing", besluit Beau.

Foto AFP / L. Acosta