Verkoop wagens op alternatieve brandstoffen fors gestegen in eerste jaarhelft

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België meer dan 10.000 wagens op alternatieve brandstoffen (elektrisch, hybride, lpg, aardgas ...) verkocht. Dat is ruim twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt vandaag uit cijfers van de Europese autosectororganisatie ACEA. Er werden van januari tot en met juni exact 10.867 nieuwe personenwagens op alternatieve brandstoffen ingeschreven in België, tegen 6.523 in dezelfde periode vorig jaar.

De grootste groep is die van de hybride wagens (4.862), maar die noteerde wel de kleinste groei (minder dan een kwart). De verkoop van elektrisch oplaadbare wagens (met daarbij ook de plug-in hybrides) kende meer dan een verdubbeling tot 4.532 (+117,6 procent), terwijl de verkoop van voertuigen op andere alternatieve brandstoffen (zoals lpg en aardgas) zo goed als verdrievoudigde tot 1.473 eenheden.

De Vlaamse regering hervormde begin dit jaar de eenmalige inschrijvingstaks (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting om de Vlaming in de richting van milieuvriendelijker wagens te sturen, met (tijdelijke) vrijstellingen voor wie gaat voor alternatieve brandstoffen. Begin dit jaar was er daarnaast bijvoorbeeld ook een premie voor wie een wagen kocht op aardgas (CNG).

In de hele Europese Unie werden in het eerste semester 302.819 nieuwe personenwagens op alternatieve brandstoffen ingeschreven, 3,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

bron: Belga