Verdachte van verijdelde aanslag veroordeeld tot 3 jaar cel voor inbraken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Reda Kriket, de man die op 24 maart opgepakt werd in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt omdat hij een terreuraanslag zou voorbereiden, veroordeeld tot 3 jaar cel. De man kreeg die straf omdat hij begin juni 2015 een reeks inbraken en inbraakpogingen pleegde in Sterrebeek. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de man. Kriket zit in Frankrijk in de cel nadat hij op 24 maart werd opgepakt in Boulogne-Billancourt. De 34-jarige man zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken vergevorderde plannen gehad hebben om een aanslag te plegen. Bij een huiszoeking in een andere Parijse voorstad werden verschillende kalasjnikovs en explosieven aangetroffen.

In juni 2015 stond de man in Brussel nog terecht in een groot proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Kriket werd toen tot 10 jaar cel veroordeeld omdat hij een belangrijke rol zou gespeeld hebben bij de financiering van de filière, die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken. Zo verklaarde een medeverdachte dat Reda Kriket hem 12.000 euro cahs toestopte en dat Kriket overvallen pleegde en zich bezighield met "ghanima", het verzamelen van "oorlogsbuit". In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Kriket werd in dat proces bij verstek veroordeeld en het vermoeden bestond dat de man toen nog in Syrië zat en pas eind 2015 naar Frankrijk terugkeerde. In werkelijkheid was hij toen al terug in België want in juni 2015 had hij immers in één en dezelfde nacht twee inbraken, vier inbraakpogingen en één gewone diefstal gepleegd in Sterrebeek.

De man is nu voor die feiten bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar.

bron: Belga