Duizenden betogen in Groot-Brittannië tegen Brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden mensen hebben vandaag in Londen en andere steden tegen de exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie betoogd. Onder de slogan "March for Europe" trokken de betogers van Hyde Park door de regeringswijk naar het parlementsgebouw. Daar wordt maandag gedebatteerd over een tweede referendum over de Brexit. De aanleiding voor het parlementaire debat is een petitie met ruim 4 miljoen handtekeningen. De petitie, die al voor het referendum werd opgestart, eist een tweede volksraadpleging in het geval dat minder dan 75 procent van de stemgerechtigden aan de raadpleging deelneemt en dat minder dan 60 procent ervoor kiest uit de EU te stappen.

De Britten spraken zich op 23 juni met een nipte meerderheid van 52 procent voor de Brexit uit. De opkomst lag rond de 72 procent. De Britse regering heeft verklaard dat ze geen tweede referendum wil houden.

Veel deelnemers van de betoging van vandaag hopen niet op een tweede referendum. Een betoger zei wel te hopen dat de onderhandelingen over de uittreding uit de EU zo lang zullen aanslepen dat de negatieve gevolgen van een Brexit zichtbaar worden.

Bron: Belga