Sluiting Caterpillar Gosselies - "Eerst verslagenheid, dan woede"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verslagenheid is het eerste gevoel na de aankondiging van de sluiting van Caterpillar in Gosselies. Dat heeft vakbondsvrouw Cathy Verhaeghen (Setca) gezegd bij het verlaten van het bedrijf. "Maar vervolgens zal omgegaan moeten worden met woede", aldus Verhaeghen. Volgens de vakbondsvrouw heeft alleen de Amerikaanse verantwoordelijke van het bedrijf tijdens de ondernemingsraad gesproken in naam van de directie. "Wij hadden begrepen dat de aanwezigheid van een Amerikaan duidde op een belangrijke beslissing. Tot dusver gingen we ervan uit dat in het slechtste geval 400 of 500 banen zouden sneuvelen. Dit is een zware klap. Sommigen waren in tranen, net als ik."

De werknemers zijn neergeslagen en verbijsterd door de sluiting, aldus Verhaeghen. "Maar we moeten de fabriek draaiende houden tot april 2017. Dat is hetgeen ze hopen, maar dat zal niet eenvoudig zijn. Er zal woede zijn, dit wordt moeilijk om te beheren, terwijl wij gaan onderhandelen om de best mogelijke voorwaarden uit de brand te slepen voor wie moet vertrekken."

En de eerste tekenen van woede kwamen al tot uiting, toen werknemers werfmachines verplaatsten om de poorten van het bedrijf te blokkeren. Verscheidene politiewagens werden opgeroepen en rond de site geplaatst.

bron: Belga