Nele Pieters van Roomin: "Het perfecte interieur is passé"

Interieurblogs en Pinterest afschuimen kan even inspirerend als demotiverend zijn, omdat het uiteindelijk bij plaatjeskijken en –klikken blijft. Tussen droom en daad staat nu Roomin, een inspiratieplatform waarmee je concreet aan de slag kunt.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Roomin werkt zowel met online foto's als echte interieurs. Op de website lees je het verhaal achter elke gefotografeerde woning en de concrete vindplaats van de meubels en producten. Daarnaast bestaat er ook een offline luik, waarbij een interieur wordt ingericht en te koop gezet voor het grote publiek. Het inspiratieplatform is het geesteskind van Nele Pieters en Stéphanie Duval, twee ambitieuze vrouwen met een verschillende achtergrond.

Nele Pieters: “Zelf ben ik als handelsingenieur mijn carrière begonnen bij grote multinationals. Later merkte ik als consultant dat de marketing vroeg om verandering. Door de sociale media wordt er steeds meer ingezet op ervaringen. Grotere bedrijven hebben het moeilijk om daarin mee te gaan. Net daarin ben ik Stéphanie tegengekomen, die als freelance journaliste ook advies ging geven achter de schermen om producten in een ervaringscontext te plaatsen. Samen hebben we ons toegespitst op interieur: het hoeft niet moeilijk te zijn om een product in de markt te zetten, maar je moet er een mooie beleving van maken voor de consument. Dat is precies we met Roomin beogen. Voor bedrijven is het een manier om hun meubels en decoratiestukken in een aantrekkelijke interieurcontext te plaatsen, en voor consumenten is het een concreet platform waar ze kunnen zoeken welke interieurs hen aanspreken en de producten kunnen ontdekken om zelf een interieur te creëren.”

"Steeds meer mensen kiezen voor leefbare imperfectie"

Welke interieurs vallen het meest in de smaak?

“De woningen met veel groen en prullaria worden het meest aangeklikt. Waar begin jaren 2000 meer de architecturale, cleane stijl heel populair was, gaat de voorkeur nu meer richting een gezellige rommelboel waarin alles bij elkaar past. Steriele interieurs zijn prachtig om te zien, maar moeilijk om te personaliseren met foto's, hebbedingetjes of beelden. Die dingen worden in de interieurs van nu veel gemakkelijker geïntegreerd. De trend is om af te stappen van het perfecte interieur en meer te kiezen voor leefbare imperfectie.”

Kiezen jullie voor een rode draad in de stijl?

“Nee, het is de bedoeling dat je je eigen stijl kunt samenstellen op Roomin. Het ervaringsappartement dat we hadden ingericht in Antwerpen was in de stijl van een urban jungle, dus eerder een jongerenformat. Bij Roomin Gent gaan we iets totaal anders neerzetten. Daar zullen we een huis met drie verdiepingen inrichten, waar ook een totaal ander personage in zal wonen. Het wordt groter en beter, met veel meer georganiseerde evenementen.”

Roomin gaat voor een totaalbeleving. Welke activiteiten slaan aan?

“De workshop ‘creative hosting', waarbij je de eettafel leert aankleden om gasten te ontvangen, was heel succesvol. Ook de kleurworkshop over combinaties en manieren om kleuren actief te gebruiken, was populair. Mensen waren erg geboeid door de workshop aromatherapie, om een zensfeer te creëren in de slaapkamer. En de livingroom yoga sprak ook aan: je hoeft niet altijd naar de sportzaal te hollen om yoga te beoefenen, dat kan gerust ook thuis gebeuren.”

"Ik zoek naar meubels met een verhaal"

Passen jullie de interieurs aan voordat jullie ze op beeld vastleggen, of zijn ze uit het leven gegrepen?

“Wij kiezen bewust voor echte woningen om te tonen dat je op een heel leefbare manier een mooi interieur kunt neerzetten. Het is onze missie om een onafhankelijk platform te blijven, dus we gaan geen producten in de gefotografeerde interieurs plaatsen. We willen eerder laten zien dat er altijd alternatieven mogelijk zijn. Betaalbaarheid is ook een belangrijke factor, omdat we geloven in een combinatie van duur én goedkoop. We zijn in een maatschappij terechtgekomen waarin mensen sparen voor een mooi stuk, maar even goed meubels bij Ikea kopen.”

Hoe botsen jullie op die interieurs?

“Op Instagram zien we soms heel mooie interieurs verschijnen en dan durven we al eens te vragen of we mogen langskomen. Daarnaast krijgen we ook veel spontane aanvragen. Wie zich kandidaat wil stellen, kan altijd een foto plaatsen onder de hashtag #welcomeroomin.”

Waar halen jullie zelf inspiratie?

“Uit andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de modewereld, of uit een verre reis.Mijn eigen interieur draait rond stukken waaraan een verhaal vasthangt. Zo heb ik een zeteltje van mijn oma gekregen waarvoor ik een andere bekleding heb laten maken, en dat staat nu in het midden van mijn woonkamer. Ik ben geen interieurarchitect, maar als leek werk ik vooral met trial en error.”

Charlotte De Cort