Geens komt dit najaar met tweede justitieplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Justitieminister Koen Geens (CD&V) komt dit najaar met een tweede groot justitieplan. Dat zal de lijnen uitzetten voor nieuwe wetboeken van strafrecht en strafvordering en moet ook in het burgerlijk en ondernemingsrecht voor fundamentele hervormingen zorgen. De onderhandelingen binnen de federale regering daarover beloven nog pittig te worden. Zowat anderhalf jaar geleden stelde Geens zijn eerste 135 pagina's tellende justitieplan voor. Voornaamste doel was Justitie via een hele reeks uiteenlopende ingrepen snel efficiënter en doeltreffender maken. Denk aan de afbouw van assisen, meer alleenzetelende rechters in burgerlijke zaken, het ontmoedigen van hoger beroep, een forse reductie van de vredegerechten, de inperking van de voorlopige hechtenis en de evolutie naar vrijlating onder voorwaarden na de helft van een celstraf.

Intussen is Geens vijf 'potpourri-wetten' verder. De eerste verscheen op 22 oktober in het Staatsblad. Intussen zijn ook nummers twee en drie grotendeels in werking getreden. Potpourri IV werd net voor de zomer voorgesteld in de federale Kamer, daags voordat de laatste alvast het fiat kreeg van de ministerraad. "Ik denk dat dit ook het laatste zal zijn, want de meeste 'quick wins' liggen achter ons. Nu gaan we de grote structuren aanpakken", klonk het toen.

Over het nieuwe strafwetboek waar Geens intussen onder meer aan timmert, kreeg de Kamercommissie Justitie dit voorjaar al een eerste keer tekst en uitleg. De minister mikt met name op een opdeling van de straffen in zeven niveaus, in combinatie met een ruimer arsenaal aan alternatieven. Onder niveau 1, het lichtste niveau, vallen bijvoorbeeld geldboetes en werkstraffen. Het hoogste niveau, 7, is levenslange opsluiting. Rechters behouden wel de nodige vrijheid via de minima en maxima die binnen elk niveau blijven bestaan. Welke strafniveaus uiteindelijk zullen gelden voor welke misdrijven, belooft nog een gevoelige discussie te worden onder de centrumrechtse coalitiepartners.

bron: Belga