Back to school in alle eenvoud

Bij de start van het nieuwe schooljaar hoeven kinderen en tieners niet per se helemaal in het nieuw te zitten. Hergebruiken, herstellen, customizen en tweedehands worden almaar populairder. Dat is goed nieuws voor het milieu én voor je portemonnee. En bovendien een pak leuker!
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Hoog tijd om de boekentas te inspecteren, als dat nog niet gebeurd is. In de lagere school geven leerkrachten meestal een lijstje met benodigdheden mee. Wat werkt er nog? Wat moet je opnieuw kopen? Kunnen de pennenzak en de boekentas nog een jaartje mee? Het zijn ook vragen die Christine, een mama van drie, zich elk jaar stelt bij de start van het nieuwe schooljaar.

"Toen ze naar de lagere school gingen, heb ik ze elk een stevige tweedehands Kipling-boekentas gekocht voor ongeveer 25 euro. Die moet zes jaar meegaan. We hebben ze tijdens de vakantie eens grondig schoongemaakt. De pennenzakken in de wasmachine, de potloden gescherpt… We hebben al hun schoolmateriaal van vorig jaar gecheckt, zodat we alleen kopen wat écht nodig is."

Educatief

Voor Christine betekent het nieuwe schooljaar dus niet echt een grote hap uit het gezinsbudget. "Dit jaar hebben we wel wat meer dan gewoonlijk uitgegeven. Onze oudste dochter gaat naar het middelbaar en had een rugzak nodig. Ze heeft haar tijd genomen om er een te kiezen die van goede kwaliteit is en die ze leuk genoeg vindt om er de komende zes jaar mee te doen. Dat was wel een extra budget van om en bij de honderd euro."

Kinderen die hun spullen enkele jaren in goede staat moeten houden, moeten daar dus goed over nadenken en op een volwassen manier mee omgaan. Ze worden zich bewust van het concept duurzame ontwikkeling, van de kosten van nieuwe spullen en van de afvalberg die goedkoop materiaal van slechte kwaliteit veroorzaakt.

"Mijn kinderen zijn het gewoon om hun spullen zo lang mogelijk bij te houden. Voor hen is dat de normaalste zaak van de wereld. En als ouder ben je ook geruster: van zodra je kinderen goed uitgerust zijn, is dat een zorg minder."

Groener = duurder?

Milieuvriendelijk schoolmateriaal heeft de reputatie duurder te zijn. Dat klopte… lang geleden. Al blijven sommige items, zoals het ‘klassieke' materiaal', wel duur. "Als je ecologisch materiaal koopt volgens het gebruikelijke consumptiepatroon, dan kan dat inderdaad even duur zijn als de populaire merken", zegt Corinne Lavalle, mede-oprichtster en manager (samen met haar man) van de webshop Greentoschool.be. "Door bepaalde reflexen aan te nemen, zoals recycleren wat nog bruikbaar is, alleen kopen wat je écht nodig hebt of een groepsaankoop doen, zijn ecologische spulletjes interessanter. Met je ecocheques kan je bovendien papier en potloden met een FSC- of PEFC-label betalen."

Er zijn natuurlijk nog meer argumenten voor een duurzame terugkeer naar de klas. Het is gezonder: minder vluchtige stoffen zoals oplosmiddelen, die gevaarlijk zijn voor de luchtwegen. Minder vervuiling, minder afval… Kortom, een aanpak die goed is voor de planeet én voor je geweten!

Sarah Studer