Maximumtarieven voor dossierkosten bij de bank op komst

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil nog dit jaar maximumtarieven vastleggen voor dossierkosten bij de banken. Dat zei de minister deze middag bij vtm en meldde hij op zijn website. De topman van BNP Paribas Fortis, Max Jadot, zei maandag reeds dat zijn bank nadenkt over duurdere bankdiensten om het verlies aan inkomsten te compenseren door de aanhoudende lage rente. Vorige week raakte bijvoorbeeld reeds bekend dat BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, vanaf september de dossierkosten optrekt bij een herziening van een woonkrediet.

Peeters reageert nu en wil nog dit jaar maximumtarieven vastleggen voor dossierkosten, die voor hem ook transparanter moeten worden. "We hebben verschillende banken gecontacteerd en het is onduidelijk hoe de dossierkosten worden aangerekend. Er moet snel duidelijkheid komen." Peeters wil de maximumbedragen voor dossierkosten vastleggen via een koninklijk besluit.

"Ik begrijp zeer goed dat consumenten niet kunnen begrijpen dat de banken aan de ene kant winst boeken, wat op zich een goed zaak is, en aan de andere kant de kosten verhogen. Ik denk dat de banken tekst en uitleg moeten geven, niet alleen aan de minister van Consumentenzaken, maar ook aan de minister van Financiën. We zullen daar de komende weken initiatieven rond nemen", zei Peeters bij vtm. BNP Paribas Fortis was in het eerste halfjaar goed voor een miljard euro winst.

bron: Belga