Vredesakkoord Colombia - Ook Farc-rebellen kondigen definitief staakt-het-vuren aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Colombiaanse guerillabeweging Farc heeft een definitief staakt-het-vuren aangekondigd vanaf zondag middernacht (maandag 07.00 uur Belgische tijd), nadat de rebellen en de regering vorige week tot een vredesakkoord waren gekomen. Daarmee werd een einde gemaakt aan een conflict dat 52 jaar duurde. Eerder riep president Juan Manuel Santos al een definitieve wapenstilstand uit vanaf maandag. "Ik vraag aan al onze commando's, aan al onze eenheden en aan al onze strijders om definitief de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te stoppen tegen de Colombiaanse staat vanaf middernacht", aldus Farc-leider Timoleon Jimenez ("Timosjenko") zondag in Havana. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia tellen vandaag nog een achtduizendtal leden.

Donderdag verordende president Santos, die ook opperbevelhebber van het leger is, als eerste een wapenstilstand met de Farc vanaf maandag. "We hebben met ontroering het bevel van de president aan zijn leger gehoord, en we geven daarom hetzelfde bevel aan onze troepen", aldus Jimenez nog.

Het is de eerste keer dat de regering en de Farc op eenzelfde moment een wapenstilstand afkondigen. De guerillabeweging kondigde in juli 2015 al een eenzijdig staakt-het-vuren aan, waardoor het aantal confrontaties met het leger gevoelig verminderde. Vanaf eind juni was al een voorlopige wapenstilstand van kracht. In de gevechten tussen overheidstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen waren sinds de jaren zestig meer dan 220.000 mensen gedood en miljoenen anderen verdreven.

Farc en Colombia bereikten woensdag na bijna vier jaar onderhandelen een vredesakkoord, dat tussen 20 en 26 september zal ondertekend worden door Santos en "Timosjenko". Op 2 oktober volgt dan een referendum over het akkoord, terwijl de Farc-leden het tijdens een nationale conferentie tussen 13 en 19 september moeten ratificeren.

Van zodra het vredesakkoord ondertekend is, moeten de guerillaleden zich verzamelen in 31 zones in Colombia om, onder auspiciën van de Verenigde Naties, hun wapens in te leveren. Dat proces zal zes maanden duren.

Bron: Belga