Eindelijk bewezen: daar komt een déjà vu vandaan

Af en toe bekruipt je het gevoel dat je een bepaald gesprek al eens gevoerd hebt, of dat je een bepaalde gebeurtenis al eens eerder hebt meegemaakt. Zo'n déjà vu kan verwarrend zijn, maar volgens Schotse onderzoekers is het volkomen normaal. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Tot voor kort was het bizarre fenomeen een groot mysterie voor wetenschappers, maar neurologen van de University of St. Andrews zijn met een verklaring op de proppen gekomen. Tijdens hun studie lieten ze een groep proefpersonen een lijst met woorden zien, zoals bed, droom en nacht. Het overkoepelende thema - slaap - lieten ze achterwege.

Achteraf werd gevraagd of ze een woord hadden gelezen met de letter 's', waarop het antwoord unaniem 'nee' was. Maar als de onderzoekers vroegen of het woord slapen ook in de lijst voorkwam, twijfelden alle deelnemers. "De respondenten gaven aan dat ze een déjà vu gevoel kregen bij het horen van dat woord," legt onderzoeker Akira O'Connor uit.

Op basis van hersenscans besluit O'Connor en haar onderzoeksteam dat het déjà vu een controlemoment is voor het brein, dat je eigen herinnering dubbelcheckt. Als je hersenen op zoek gaan naar een herinnering die er niet is, ben je in de war en ontstaat het déjà vu gevoel.

Foto Pixabay