Coucke ontkent gesjoemel bij Omega Pharma

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marc Coucke ontkent elke vorm van gesjoemel bij Omega Pharma, het farmabedrijf dat hij in 2014 verkocht aan het Amerikaanse Perrigo. Mediaberichten over "opgesmukte boekhoudingen en gesjoemel" doet hij vrijdagavond in een persbericht af als tendentieus, onheus en "stilaan zelfs verwerpelijk". Volgens Coucke probeert Perrigo eigen problemen af te wentelen op de overname van Omega Pharma. Vrijdagochtend raakte bekend dat Perrigo dreigt met een potentiële schadeclaim van 250 miljoen euro. Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft Omega Pharma jarenlang de boekhouding opgesmukt door onverkochte producten toch als verkocht in te boeken, deels via geheime afspraken met onder meer groothandel Febelco.

"Ik was gewaarschuwd dat Amerikaanse overnemers traditioneel pogen om een stuk van de koopprijs terug te krijgen via claims na de overname. Toch had ik gehoopt dat dit niet zo zou eindigen bij Omega", reageert Coucke. "Wat nu gebeurt, is werkelijk surrealistisch. Perrigo kampt op het thuisfront in de Verenigde Staten met duidelijke problemen zoals een reeks class actions, waarvoor het zich moet verantwoorden. Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat het bedrijf dit totaal onterecht probeert af te wentelen op de overname van Omega Pharma."

Volgens Coucke is sprake van steeds weerkerende pogingen om zijn imago en dat van Omega Pharma te beschadigen. "De steeds toenemende suggestieve, eenzijdige berichtgeving tart elke verbeelding. Ik kan enkel bevestigen dat zowel Omega Pharma als ikzelf als ondernemer steeds op een correcte manier hebben gehandeld", klinkt het.

Coucke onderstreept dat "tientallen en tientallen" adviseurs alle boeken van Omega Pharma vooraf intens hebben uitgeplozen. "Natuurlijk was Omega Pharma een ambitieus bedrijf dat streefde naar groei, innovatie, en een combinatie van push (de apotheker raadt aan) en pull (de consument vraagt). Net dat maakte Omega Pharma zo uniek", argumenteert de flamboyante ondernemer. Maar "voor elke euro is hard gewerkt, elke euro is correct verdiend".

De voormalige ceo van Omega Pharma zegt nog dat hij zelf het grootste slachtoffer is van de koersdaling van Perrigo. "Vaak wordt vergeten dat ik de helft van de opbrengsten van de verkoop van Omega Pharma opnieuw heb geïnvesteerd in aandelen van Perrigo. Ik heb me er zelfs toe verbonden om op langere termijn aandeelhouder te blijven."

"Dat Perrigo nu al maanden met man en macht alles aan het bekijken en herbekijken is, is bedenkelijk, maar is vermoedelijk het gevolg van wijzigingen in de bestuurskamers van Perrigo. Nieuwe bezems vegen schoon", besluit Coucke. "Alleen stel ik ook vast dat ik voor de vele aantijgingen die de wereld worden ingestuurd geen onderbouwingen zie."

bron: Belga