"Noord-Koreaanse raketaanval was enorm succes"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lancering van een ballistische raket vanop een Noord-Koreaanse onderzeeër was een "immens succes". Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un gemeld, zo berichtte het staatspersagentschap KCNA. Door de raketlancering, die voor woede heeft gezorgd bij de buurlanden van Pyongyang en bij Washington, heeft Noord-Korea "de eerste rij bereikt van de militaire machten die volledig geëquipeerd zijn om een nucleaire aanval uit te voeren", aldus KCNA. Daarnaast bevinden de Verenigde Staten zich voortaan "in het bereik van de aanvallen" van Pyongyang, klinkt het.

De raket die Noord-Korea dinsdag afschoot overbrugde een afstand van 500 kilometer in de richting van Japan. Dat is een veel grotere afstand dan bij eerdere lanceringen van dergelijke Submarine-launched ballistic missiles (SLBM). De lancering kwam er nadat maandag de jaarlijkse militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea van start gingen, die door Pyongyang als een oefening worden gezien om het land binnen te vallen.

Kim Jong-Un verklaarde nog dat de inspanningen om een ballistische raket met een operationele kernkop te bouwen moeten worden vergroot, om "het hoofd te bieden aan een onverwachte totale nucleaire oorlog met de imperialistische Verenigde Staten", aldus KCNA. "Ik weet niet welke belachelijke opmerkingen de VS en hun bondgenoten zullen maken in verband met de testlancering, maar ik kan zeggen dat hun ondoordachte daden enkel maar hun eigen vernietiging in de hand zullen werken", aldus de Noord-Koreaanse leider nog.

Het Zuid-Koreaanse leger heeft de nieuwe raketaanval met klem veroordeeld. "We zullen vastberaden en ernstig reageren op elke provocatie", klinkt het.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyongyang om een nucleair programma te ontwikkelen, maar het land heeft sinds januari het aantal rakettests opgevoerd. Woensdag kwamen de leden van de VN-Veiligheidsraad samen in het kader van de nieuwe raketlancering, maar slaagden er nog niet in om tot een gemeenschappelijk antwoord te komen, aldus diplomaten.

Bron: Belga