Noord-Koreaanse raket komt terecht in Japanse luchtverdedigingsidentificatiezone

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe kwam de raket die Noord-Korea woensdagochtend afvuurde in de Japanse luchtverdedigingsidentificatiezone terecht. Volgens Abe, die de lancering met klem veroordeelde, is het de eerste keer dat dat gebeurt. "Het is de eerste dat een raket van Noord-Korea vanop een onderzeeër terechtkomt in de luchtverdedigingsidentificatiezone van ons land", verklaarde Shinzo Abe. Volgens het Japanse ministerie van Defensie gebeurde het sinds maart wel minstens een keer dat een raket doe door Noord-Korea vanop het vasteland werd afgeschoten in de zone terechtkwam.

Abe liet duidelijk blijken niet opgezet te zijn met de Noord-Koreaanse actie. "Dit is een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Japan, een onverantwoordelijke daad die niet kan worden getolereerd", zo verklaarde de Japanse premier eerder aan persagentschap Jiji.

Het raket werd volgens Zuid-Korea woensdagmorgen rond 5.30 uur lokale tijd (22.30 uur Belgische tijd) afgevuurd vanop de onderzeeër, en zou een afstand van 500 kilometer afgelegd hebben. Dat is meer dan bij eerdere raketlanceringen van Noord-Korea.

Bron: Belga