Milieuorganisatie Sea Shepherd stemt ermee in Japanse walvisvangst niet meer te hinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De radicale milieuorganisatie Sea Shepherd heeft ermee ingestemd de Japanse walvisvangst niet meer te hinderen, zo heeft de met de overheid verbonden Japanse onderzoeksinstelling Institute of Cetacean Research vandaag bekendgemaakt. Onder bemiddeling van een Amerikaanse rechtbank kwam er een regeling uit de bus waarbij het in Washington gebaseerde Sea Shepherd "permanent gelast is" Japans walvisvangstschepen en hun bemanningsleden fysiek niet meer aan te vallen, zo luidde het. Het is de organisatie ook verboden "zodanig te varen dat de veiligheid (van de Japanners) in het gedrang komt" en op minder dan zowat 450 meter van een Japans walvisvangstschip te komen.

De regeling kwam er nadat het Japanse instituut in 2011 bij een Amerikaanse federale rechtbank had aangeklopt om een einde te maken aan de pogingen van Sea Shepherd de Japanse walvisvangst te hinderen. Die pogingen gelden als controversieel.

Japan stopte in 1987 officieel de commerciële walvisvangst als gevolg van het een jaar tevoren afgekondigde internationaal moratorium daarop. Niettemin vond Tokio een achterpoortje en jaagt het zogezegd uit wetenschappelijk oogpunt op de zoogdieren.

In 2014 bevond het Internationaal Gerechtshof niettemin dat Japan het moratorium toch met voeten treedt.

Bron: Belga