Ewan juicht in Hamburg na diskwalificatie Bouhanni

door
Belga
Leestijd 2 min.

Caleb Ewan (Orica-BikExchange) heeft de 21e editie van de EuroEyes Cyclassics in Hamburg (WorldTour) op zijn palmares gebracht. De Australiër werd tweede na Nacer Bouhanni die uiteindelijk gediskwalificeerd werd door de jury omdat hij van zijn lijn was afgeweken in de sprint. Winst voor Ewan dus, een tweede plek voor John Degenkolb (Giant-Alpecin) en de derde plaats voor Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo). Al jaar en dag eindigt de Cyclassics in Hamburg met een sprint, maar dat belette zondagochtend niet dat na zo'n 10 kilometer zes renners hun kans waagden in de vroege vlucht: Matej Mohoric (Lampre-Merida), Alessandro De Marchi (BMC), Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Kamil Gradek (Verva-ActiveJet), Maxat Ayazbayev (Astana) en Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale). Ze kregen de zegen van het peloton en pas toen de voorsprong naar 6:15 opliep, besloten enkele sprintersploegen om een mannetje vooraan te plaatsen waarna de bonus zakte.

Bij de eerste passage van de Waseberg, na 135,4 km, zo'n 800 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8 procent, bedroeg hun voorsprong nog vijf minuten. Bij de tweede van vier beklimmingen moest Montaguti vooraan de rol lossen en telden de vijf vluchters nog drie minuten. En dat zakte nog meer bij de voorlaatste klim, waar ze nog twee minuten voorsprong telden en Ayazbayev zijn metgezellen moest laten rijden.

Bij de laatste passage, op zo'n 16 km van de finish, telde het kwartet nog 1:15 op het peloton, waar Rui Costa en Tony Gallopin probeerden te ontsnappen, zonder succes. De vluchters leken vogels voor de kat, maar het peloton zette daarna niet meteen door en op 3 km van het eind telden ze nog 28 seconden bonus. Even leek het erop dat de vluchters het zouden halen. De Marchi probeerde het met een ultieme aanval in het slot, maar in de laatste 300 à 400 meter werden ze dan toch gegrepen door een sprintend peloton waar Nizzolo de sprint aanzette. Achter hem kwamen op het natte wegdek nog enkele renners ten val, onder hen Arnaud Démare, en werd er finaal gesprint met een kleinere groep. Bouhanni kwam naast Ewan, week even van zijn lijn af en hinderde daarbij de Australiër waardoor die moest inhouden en zo kwam de Fransman als eerste over de streep. Een overwinning die hem wat later door de jury werd ontnomen. De zege dus voor Ewan en Degenkolb, de winnaar van 2013, werd daardoor tweede.

Ewan volgt op de erelijst André Greipel op.

bron: Belga